Herder aardappelschilmes, altijd scherp.

Al meer dan een eeuw is het aardappelschilmes van Herder wereldwijd een begrip. In de keukenladen van onze groot- en overgrootouders vond je dit superscherpe schilmes al. Oma jaste dagelijks de piepers met Herder. Mijn beide opa’s waren werkzaam binnen de slagerswereld en gebruikten uitsluitend Molenmessen van Herder voor het snijden van vlees.. Die kwaliteit stond voor hen als een huis.

Herder ouderwetse kwaliteit

Soms komt een klant met een oud gebruikt exemplaar dat uit nostalgie is bewaard. Op onderstaande foto kun je zien dat een Herder schilmesje vroeger helemaal werd opgebruikt.

Molenmesje

Het aardappelschilmes met het Molenlogo is dan ook de basis onder het langdurige en stabiele succes van Herder. Al staat het meestal bekend als aardappelschilmes, het Molenmesje is ook heel geschikt voor het snijden van alle soorten fruit en de kleinere groenten.

Aardappelschilmes met de Molen

Vandaag de dag zijn Herder Molenschilmessen nog net zo goed als vroeger. Door het gebruik van uitsluitend materialen van hoge kwaliteit en het unieke ambachtelijke productieproces is ieder mes dat de werkplaats verlaat een product van hoge klasse. Daarom ervaar je dat grote verschil in snijkwaliteit en duurzaamheid vergeleken met messen uit massaproductie. Een aardappelschilmes dat industrieel is gemaakt staat in geen verhouding tot de ambachtelijke kwaliteit van Herder.

kastfoto stad molenmessen

 

Extra hard carbonstaal

Het heft wordt gemaakt van eerste kwaliteit duurzaam geproduceerd Europees hout, van beukenhout, olijfhout of kersenhout. Extra hard carbonstaal,dat door het hoge koolstofgehalte zeer geschikt is voor de Solinger dunslijptechniek, is de basis voor het vlijmscherpe lemmet. Door de hoge hardheid zijn de messen van carbonstaal superscherp te slijpen en blijven ze ook heel lang scherp. Bovendien heeft dit type lemmet zelfslijpende eigenschappen.

De werkplaats

Herder in Solingen is een werkplaats zeggen ze zelf, geen fabriek. Dat geeft precies de grondgedachte weer die ze koesteren over het met de hand vervaardigen van hun messen zoals het Molen aardappelschilmes.

Gruppe_klein

Voor het ambacht van messenmaker bestaat geen officiële opleiding, je leert het stap voor stap als leerling op de werkvloer. Op die manier zijn alle kneepjes van het vak generatie op generatie doorgegeven in een doorlopend leerproces.

Molenlogo

Robert Herdermessen

 

Een leven lang snijplezier

De messen van Herder, van het Molenmesje, het bekende aardappel schilmes, tot het luxe broodmes Grand Moulin worden van het begin tot het eind met de hand vervaardigd. Montage en afwerking gebeurt onderdeel voor onderdeel. Het lemmet wordt met de hand geslepen en gepolijst volgens het Solinger blaupliesst proces.

Een Herder schilmes geeft je levenslang snijplezier!

Molenmes schilmes

Molenmes groentemes

Molenmes met kartels

Molenmes aanbiedingsset

 

 

Dunschiller kopen? Kies kwaliteit.

Als je van koken houdt dan weet je dat een goede dunschiller onmisbaar is. De dunschiller behoort tot de basisuitrusting van iedere keuken. Voor het snel en mooi dun schillen van fruit en groenten zoals winterwortels, aardappels of asperges kun je niet zonder.

Een dunschiller kopen voor jaren plezier

Een dunschiller kopen is op zichzelf niet moeilijk. Kiezen uit de overvloed van allerlei fancy en trendy uitvoeringen soms wel, zeker als je geen ervaring hebt. Misschien ben jij ook al eens teleurgesteld door matige of slechte dunschillers. Weg ermee en een nieuwe kopen is wat de meeste mensen dan doen.

Robert Herdermessen helpt je met eerlijk advies en uitstekende dunschillers die doen waarvoor ze zijn gemaakt.

Momenteel is het weer aspergetijd. De echte liefhebber kan weer genieten van dit witte goud. Je boft als je in een regio woont waar ze worden geteeld. Vers van het land zijn asperges het allerlekkerst.

Zena Rex® dunschiller

Een erg belangrijke stap in de bereiding van asperges is het schillen. Met een goede kwaliteit dunschiller is dat een fluitje van een cent.

Een dunschiller kopen doe je bij Robert Herdermessen, wij hebben de twee top-dunschillers op voorraad: 

De Zena Rex® dunschiller is een alom bekende klassieker die heel goed zijn werk doet en uitstekend in de hand ligt.

Zena-Rexdunschiller originele foto

Zena-Rex dunschiller

Zijn op het oog eenvoudige ontwerp en de hoge kwaliteit van de materialen maakt het tot een dunschiller van grote klasse. Het handvat is volledig vervaardigd uit één stuk aluminium. Het gehard en geblauwd stalen blad en de aardappel-ogen-verwijderaar op de zijkant maken hem geknipt voor zijn werk. Wil je een dunschiller kopen dan is dit dus een heel goede keuze.

Molen® dunschiller van Herder

Molen dunschiller

Molen dunschiller Robert Herder

 

Herder maakt al vele decennia de Molen® dunschiller . Ook als je geen ervaring hebt met schillen een perfecte dunschiller van deze ambachtelijke messenmaker. Deze originele Herder dunschiller levert steevast een mooi schilresultaat. De punt snijdt aardappelogen perfect uit. Handig bij grotere stukken groente zoals asperges maar ook heel geschikt voor fruit.

Wil je een dunschiller kopen die net als een mesje in je hand ligt dan is dit een uitstekende keuze. Door de hoge scherpte en de vorm  kan er heel dun mee geschild worden.  Hierdoor blijven de waardevolle en belangrijkste vitamines behouden.

Asperges schillen en koken

Was de asperges als dat nog niet gedaan is bij je leverancier. Snijd daarna het harde stukje, ca. 2 cm, van de onderkant eraf. Leg de asperge op een snijplank. Zet dan de dunschiller net onder de kop van de asperge, deze moet je niet schillen. Ga zo langs de zijde van de asperge omlaag en herhaal dat tot de hele asperge is geschild. Controleer of je alles geschild hebt zodat je straks niet alsnog vezels in je mond krijgt.

De schillen als basis voor saus of soep

zena rex dunschiller met asperges (1)

Gooi de schillen en onderstukjes niet weg. Je kunt ze heel goed gebruiken als basis voor heerlijke aspergesoep of als basis voor de saus.

Je kunt de schillen ook vooraf 10 min. koken, uit de pan halen met een schuimspaan en het  kookwater gebruiken om de asperges in te koken. Dat is echt lekker! Voeg desgewenst wat zout,  een theelepel suiker en een stukje foelie toe en kook ze op rustig vuur 6 tot 8 minuten.

Nagaren

Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog zeker 10 min.  garen in het warme kookwater met het deksel op de pan.

Als je een asperge midden op een vork legt moeten ze ietsje doorbuigen, hangen ze er slap overheen, dan zijn ze te gaar. Tijdens het garen kun je dit al proberen. Hou je van beetgaar of wil je ze wat zachter, je bepaalt het natuurlijk zelf.

Haal de asperges met een schuimspaan uit het kookwater en laat ze even uitlekken op een schone doek. Leg ze op een verwarmde schaal, eventueel met een witte theedoek en vouw deze dicht. Serveer ze zo vlug mogelijk met gesmolten roomboter of hollandaisesaus. Een snufje nootmuskaat is ook heerlijk.

Traditioneel serveer je asperges met ham en ei, een varkenshaasje, – oester, of ander mooi stukje vlees en kleine gekookte aardappels. Ook zalm smaakt trouwens voortreffelijk bij asperges als je eens wat anders wilt.  Ook in salades of hartige taart is het een heerlijke groente. Eet smakelijk!

Een goede dunschiller kopen doe je bij Robert Herdermessen:

Zena Rex® dunschiller

Zena Rex® dunschiller aanbieding

Molen® dunschiller

Koksmes met elegantie

Robert Herder biedt een groot assortiment ambachtelijk gemaakte koks- en keukenmessen. De kwaliteit van ieder mes dat de werkplaats verlaat is van hoog niveau. De messen zijn onderdeel voor onderdeel met zorg en aandacht ambachtelijk vervaardigd geslepen en gepolijst door de vakmensen van Herder.

cropped-banner-wordpress.jpg

Koksmes op jouw maat

Omdat smaken verschillen is er keuze in ontwerp, materialen en maatvoering. Bij het ontwerpen speelt ook ergonomie een grote rol.  Verschillende duurzame houtsoorten worden toegepast voor het heft.

Het soort koksmes dat je zoekt moet vanzelfsprekend  perfect in de hand liggen. Het mes moet letterlijk bij je passen voor een goede grip en controle tijdens het snijden.

Design Award Gold

De K-serie van Robert Herder brengt bijzonder elegant ontworpen koksmessen met snijkwaliteit van topniveau. In 2010 won Robert Herder met de K-serie de Design Award Gold, gevolgd door Silber in 2012. Deze prachtige koksmessen zijn te gebruiken in de moderne keuken voor alle voorkomende snijklussen.

K2

Met een heft van prachtig geolied pruimenhout is de K2 een lust voor het oog maar ook een mes dat door zijn compactheid heel wendbaar is.

koksmes Herder K2

Koksmes Herder K2

Groenten, fruit, kruiden, vlees en vis, alles snijd je zonder moeite met dit 22 cm lange mes. Het lemmet van 11 cm is vervaardigd uit zeer hard HRC60 carbonstaal. Door de grote hardheid kan het staal zeer dun worden gesmeed en is dan vlijmscherp te slijpen. De vorm en het verloop van het lemmet is identiek aan dat van het traditionele koksmes. Snijd voortaan met groot gemak en plezier alle groenten, fruit, vis en vlees met zo’n onovertroffen ambachtelijk koksmes.

K4

Voor wie een iets groter uitgevoerd koksmes wil is er de K4 met een lengte van 25 cm en een lemmet van geolied pruimenhout.  Dit mes heeft een lemmet van 13 cm en is ook vervaardigd uit zeer hard HRC60 carbonstaal. De dunslijptechniek maakt het vlijmscherp. koksmesHerderk4

Koksmes Herder K4

Het ergonomisch ontwikkelde heft van deze exclusieve  koksmessen zorgt ervoor dat het mes  zeer goed in balans in de hand ligt. Optimale grip en snelle wendbaarheid geven je als gebruiker de totale controle over het mes. Dat werkt niet alleen fijn maar ook veilig.

Met een K2 of K4 koksmes van Robert Herder heb je gegarandeerd heel veel jaren snijplezier!

Koksmes K2

Koksmes K4

Robert Herdermessen bij De Wild In De Middag

Robert Herdermessen is dinsdag 26 juni 2017 te beluisteren geweest bij ‘De Wild In De Middag’ op Radio 2!

maxresdefault

Robert Herdermessen over roest op rvs

Het dagelijkse werk bij Robert Herdermessen wordt op een dinsdag zoals alle andere onverwacht spannend met een telefoontje uit Hilversum. Iemand van de productie van de middagshow van Ruud de Wild op NPO Radio 2 belt met een vraag over een roestplek op een RVS mes.

Zoals altijd geeft Ferdinand van Robert Herdermessen een degelijk antwoord op een vraag. Meteen komt het verzoek of hij dat later die dag nog eens live wil overdoen met Ruud de Wild. Natuurlijk!

Zo gaat Robert Herdermessen die middag live de ether in. Ruud heeft die morgen een RVS mes op zijn aanrecht gevonden met roest. Hoe kan dat nou, roest op een RVS mes?  Luister mee:

 

NPO

Ferdinand van Robert Herdermessen heeft Ruud kunnen vertellen dat RVS geen roestvrijstaal is maar roestvaststaal. Dat roest soms ook op RVS bestek kan komen maar simpel te verwijderen is met een pannensponsje en wat vloeibaar schuurmiddel.

Vliegroest

Gebruik je de vaatwasser dan kunnen makkelijk losse roestdeeltje van bijvoorbeeld een theezeefje of een ander niet roestvast artikel op RVS messen komen en eraan vastplakken. Dat heet vliegroest. Verwijderen doe je op dezelfde manier.

Carbonstaal

Gebruik je de ambachtelijke messen van carbonstaal dan is handmatig reinigen altijd het beste. Een vaatwasser is te heet en te agressief voor het mooie hout en het duurzame lemmet. Voor een lange levensduur en onovertroffen snijkwaliteit gewoon reinigen met warm water en een beetje zeep.

Voor de donkere vlekken (patina) die ontstaan door inwerking van zuren uit groenten en fruit heeft Robert Herder de roestgum. Even flink poetsen en het mes blinkt weer als nieuw.

roestmes

Heb jij een vraag over messen? Stel hem 24 uur per dag via email: info@robertherdermessen.nl

Onderhoudsproducten

Roestgum

 

 

Santokumes snijdt moeiteloos

Een Santokumes is een geweldig mes voor het snijwerk in je keuken. Robert Herder Solingen maakt een Santokumes dat de oude Japanse traditie van het messenmaken in ere houdt. Onder het beeldmerk van het befaamde Molenmes vervaardigd Herder zeer goede Santokumessen.

Koksmes Santoku rvs

Santokumes 3 deugden

De naam Santoku staat in het japans voor ‘drie deugden’ . Het mes kan worden gebruikt voor verschillende taken in de keuken : plakken snijden, dobbelsteentjes maken en fijnsnijden. Met zo’n mes kan je al het snijwerk aan.

Santokumes dungeslepen

Het staal van een Santokumes is dunner dan een lemmet van een gewoon koksmes. Bovendien is carbonstaal veel harder dan gewoon staal of roestvrijstaal. Door de mix van een hoge hardheid en het dunne staal kan er ook dunner worden geslepen. Bij Robert Herder staan ze bekend om de hoge kwaliteit van het dunslijpen.

Santoku koksmes

Santokumes Herder carbonstaal met beukenhouten handvat

Dungeslepen carbonstaal maakt een Santokumes veel scherper dan een gewoon koksmes. Het voordeel van dit staal is ook dat het zelfslijpende eigenschappen heeft en bij goed onderhoud nauwelijks geslepen hoeft te worden. Zo nu en dan wetten met een keramisch wetstaal houdt het Santokumes in topvorm. Het houten handvat zet je periodiek in de olie.

Santokumes is allround

Een Santokumes ligt perfect in balans in de hand en is zeer geschikt voor snelle snijtechnieken. Met een beetje oefening heb je dit zo in de vingers. Een Santokumes is lichter in gewicht en scherper dan een gewoon koksmes waardoor het een heel fijn stuk gereedschap is. Een allround mes voor de vele snijklusjes in jouw keuken.

Een Santokumes is echt anders dan het standaard Frans koksmes. Het lemmet is extra breed over de gehele lengte en loopt bijna aan het einde toe in een punt. Dat heet een ‘schaapsvoet’. Daarom rolt het Santokumes zo makkelijk af. Het ergonomische handvat is gemonteerd bovenaan het lemmet. Bij het snijden zitten je vingers dus niet in de weg. Als je wel eens snijwerk hebt gedaan met een smaller mes weet je hoe lastig dit kan zijn.

Santoku koksmes RVS met POM heft

Santokumes Herder RVS met POM kunststof handvat kan in de vaatwasser. Geschikt voor professioneel gebruik.

Santokumes snijdt moeiteloos

Je houdt een Santokumes vast bij het handvat en met een beweging van achter-boven naar voor-beneden snijd je het product. Oefening baart kunst geldt ook hier. Je krijgt de slag vanzelf te pakken als je het veel doet. Houd de vingers van de hand waarmee je het product vasthoudt naar binnen gekeerd dan voorkom je het snijden in je vingers. Hakken moet je niet doen, dat kan het mes beschadigen.

Met het extra brede lemmet transporteer je ook producten naar een schaal of pan. Erg handig!

Snijplank van hout

Met een Santokumes kun je het beste werken op een houten snijplank. Van marmer of glas wordt geen mes blij, maar wel bot. Kunststof is wel zacht, lijkt hygiënisch maar dat is schijn. In de kerven die door het snijden ontstaan houdt kunststof vuil vast, ook bij het afwassen. Dergelijke kerven in hout openen zich een beetje onder de invloed van warm water en daarmee was je vuil er beter uit. Bovendien is hout van nature antibacterieel vanwege de van nature aanwezige tannines.

Bestel je Santokumes bij Robert Herdermessen. Snelle levering!

Santokumes carbonstaal

Santokumes rvs

Santokumes rvs met POM kunststof handvat

Herder mes uitproberen?

Een origineel Herder mes kun je prima via onze webshop Robertherdermessen.nl aanschaffen. Vanuit de leunstoel aangekocht komt de bestelling vanzelf snel bij je thuis. Daar kun je op rekenen.

Herder mes uitproberen

Wij bieden iets extra dat bij andere online-aanbieders niet mogelijk is . Kopen vanaf een online plaatje is soms best moeilijk.  Want hoe weet je zeker dat het mes dat je bestelt het juiste voor jou is?

broodmes,molenmes1,

Meer dan online service

De toegevoegde waarde van Robertherdermessen.nl is onze conceptstore HUUSHINNE in het centrum van Emmen. Als je een Herder mes gaat aanschaffen wil je toch wel zeker weten of het mes fijn in balans in je hand ligt en snijdt zoals jij het wilt? Daarom nodigen wij je uit in onze winkel letterlijk de proef op de som te nemen en producten te gaan snijden met de verschillende messen. Zo ervaar je welk mes het fijnst in je hand ligt en of het aan je verwachtingen voldoet.

Een met zorg en aandacht ambachtelijk gemaakt Herder mes moet je ook met diezelfde aandacht aanschaffen vinden wij.

Ongedwongen sfeer

Bij een bezoek aan onze winkel in gezellig Emmen staan wij je graag met persoonlijk advies bij. Je hebt bij ons alle tijd om in een ongedwongen sfeer verschillende messen uit te proberen. Zo’n prachtig ambachtelijk gemaakt Herder mes gaat per slot van rekening heel lang mee. Neem dus rustig de tijd om je afweging te maken en de keuze te maken die bij jou past. Onze deur staat voor je open.

ontbijtmes buckel

Ieder Herder mes is een uniek product dat door vakmensen in Solingen onderdeel voor onderdeel wordt vervaardigd tot en met het slijpen en polijsten. Herder messen zijn altijd van de hoogste kwaliteit en daarmee het beste mes voor jouw keuken.

Je bent welkom onze winkel:

HUUSHINNE

Dalipassage 6

7811DB Emmen

Keukenmes groot

Koksmes Santoku

Broodmes beukenhout

 

Een vlijmscherp mes

Een vlijmscherp mes

Traditioneel Solinger dunslijpen waarbij de slijphoek ver boven wordt aangezet en het lemmet zeer dun wordt geslepen, is uniek in de wereld. Het resultaat is een bijzonder scherp mes dat ook heel lang scherp blijft. Het Molenmes wordt nog steeds op deze wijze met de hand gemaakt door vakmensen. Dat is een groot verschil met fabrieksmessen die niet op deze manier worden vervaardigd en geslepen. Het Pliessten of polijsten is een speciale manier om het lemmet superglad te maken. Hierdoor verdicht het metaal zich en wordt nagenoeg roest-vrij. Dit polijsten gebeurt in verschillende fasen, steeds fijner, tot het zogenaamde Blau-pliessten. Op het metaal ontstaat een blauwe tot regenboogachtige waas. Dit onderdeel van het ambachtelijke proces is de meest arbeidsintensieve en specialistische techniek van het Solinger slijp- en polijst handwerk.

Ieder mes getest

De beste manier om de scherpte van het Molenmes, vervaardigd volgens de Solinger dunslijp techniek, te testen is de nagelproef. Bij een lichte druk op de duimnagel of op een speciale ijzeren proefring ontstaat een kleine welving bij de snede. Dat gebeurt alleen bij dun geslepen lemmetten.

De vakman zegt dan: “de snede laat zich zien”. Dit vlijmscherpe resultaat is het bijzondere kwaliteitskenmerk van de Molenmessen. Ieder Molenmes wordt tijdens de vervaardiging twee keer aan de nagelproef onderworpen. Alleen echt scherp doorstaat het de keuring.

Wetten

De Solinger dunslijp techniek is echt handwerk en vraagt een juiste werkwijze bij het snijden. U kunt er beter niet mee hakken, zagen of snijden in bevroren producten of op harde snijplanken zoals glas of marmer. Mocht het mes stomp worden dan is het 2 of 3 keer langs het keramische aanzetstaal (slijpstaaf) halen voldoende. Dat heet wetten.

wetstaal

keramisch wetstaal

Door de bijzondere hardheid van de Herder messen kunnen deze alleen worden gewet met een wetstaal van keramiek, verkrijgbaar in onze shop. Een stalen slijpstaaf levert alleen wat krasjes op het lemmet op. Het wetstaal van keramiek verwijdert de braampjes op het lemmet en maakt het weer vlijmscherp.

Het snijwerk in de keuken wordt een feest met messen van Robert Herder. Ook het snijden van lastige producten zoals tomaten is echt geen enkel probleem meer.

 

 

 

kinderkoksmes voor de chef in de dop

Een kinderkoksmes voor de kleine chef die graag wil meehelpen in de keuken. Welk kind wil dat nou niet?  Samen de maaltijd van de dag bereiden is een speelse en goede manier om kinderen op een interactieve manier kennis te laten maken met gezonde en lekkere groenten, vruchten en kruiden, vis- en vleesproducten.

Kinderen die mogen meehelpen in de keuken zijn minder terughoudend als het gaat om het proeven en ontdekken van voor hen nieuwe producten en smaken. Als je zelf hebt meegeholpen is die drempel stukken lager.

Kinderkoksmes leert ze veilig snijden

Laat je kinderen of kleinkinderen meewerken in de keuken dan snijd het mes dus aan twee kanten. Een kinderkoksmes is er wel te koop. Vanwege de ‘veiligheid’ zijn die niet scherp geslepen, op het botte af.  Dan mag je als kind meehelpen in de keuken en kun je eigenlijk helemaal niet goed snijden. Dat is toch niet leuk? Wist jij dat een slecht snijdend mes de kans op een ongeluk nou juist groter maakt?

Voor alle messen geldt: scherp = veiliger!

Juist botte of slecht snijdende messen zorgen voor snijwonden in de keuken. Het is goed om kinderen, onder volwassen begeleiding,  te leren snijden met een echt kinderkoksmes dat speciaal voor hen is gemaakt.

Kinderkoksmes is ergonomisch ontwikkeld

Speciaal voor de koks in de dop ontwikkelde Robert Herder een handzaam kinderkoksmes, in twee maten. Ergonomisch afgestemd op de maat van de kleinere hand en de motoriek van kinderen. Het heft van beukenhout ligt stevig in de hand, het roestvrijstalen lemmet is scherp geslepen. De punt is veilig afgerond. Daarmee kunnen ze echt veilig helpen met snijden.

 

kleine kok

Kinderkoksmes De Kleine Kok van 6 tot 9 jaar

 

 

jonge kok

Kinderkoksmes De Jonge Kok van 9 tot … jaar

 

Ideaal voor kleinere handen

Als je geen kind meer bent maar de grootte van een normaal koksmes wat te royaal vindt kun je ook kiezen voor  De Jonge Kok. Heb je niet zulke grote handen dan is De Jonge Kok een heel handig mes voor de vele keukenklusjes. Robert Herdermessen heeft onder haar klanten enthousiaste volwassen gebruikers van dit koksmes voor kinderen.

De Kleine Kok en De Jonge Kok, ideale koksmessen voor kleine en grote mensen die van koken houden.

Koksmes De Kleine Kok

Koksmes De Jonge Kok

Koksmes een leven vol snijplezier

Wij horen vaak dat mensen veel snijwerk in de keuken doen met een klein schilmesje. Niet voor niets liggen goedkope  schilmesjes in grote hoeveelheden in de winkels. Zo snel als ze worden gekocht worden ze vaak ook weer afgedankt…

Sommige mensen zijn een beetje bang voor werken met een echt koksmes. Maar met een slecht en onhandig klein schilmesje werkt het vaak niet handig en snijd je daarom veel sneller in je vingers.

Hoeveel goedkope schilmesjes heb jij al verbruikt in je leven? Waarschijnlijk kun je van dat geld met gemak een goed koksmes van Robert Herder aanschaffen.

Een schilmes is om te …

Een goed schilmes zoals het Herder Molenmesje kan weliswaar heel goed snijden maar het is klein van formaat en heeft een recht lemmet, je vingers zitten al gauw in de weg bij het werken op een snijplank. Het heet dan ook niet voor niets een schilmes. Schillen of snijden in de hand van kleinere groenten en fruit is de taak voor het schilmesje.  Gebruik het dus voor dat werk en gebruik een goede zoals het Molenmes.

robert herder molenmes schilmes recht

Schilmes Molenmes recht

Koksmes heeft een breed lemmet

Een koksmes heeft grote voordelen bij het snijden van grotere hoeveelheden en grovere stukken groenten, zoals bloemkool, koolraap, bieten, en is zeer geschikt voor vlees of vis. Ook bij kleinere producten zoals fruit en het fijnsnijden van bijvoorbeeld kruiden werkt een koksmes perfect.

Lignum 3 koksmes

Lignum 3 koksmes

Door het lange en brede blad snijd je meer groenten in één snijbeweging. Doordat het lemmet iets rond loopt snijd het ook makkelijker en sneller als je de punt van het koksmes op de snijplank houdt. Dat vraagt even wat oefening maar je hebt er veel gemak van. Plaats bij het snijden de vingers van de hand die het product vasthoudt altijd naar binnen toe. Zo kun je niet in je vingers snijden.

Ergonomisch ontworpen heft

Het grote heft is ergonomisch ontworpen en zorgt ervoor dat het  goed in balans ligt en dat je het mes helemaal onder controle hebt. Door de speciale vorm van een koksmes zitten vingers bij het heft nooit in de weg bij het snijden.

Koksmes Herder Santoku rvs

koksmes Herder Santoku rvs

Het lemmet van een koksmes is bijzonder breed en dat is ook heel handig bij het van de snijplank naar een schaal of pan transporteren van gesneden producten, zoals uien, blokjes courgette en aubergine, champignons, enz.

Ambachtelijk vervaardigd

Bij Robert Herder in Solingen weten ze al meer dan honderd jaar waar een goed koksmes aan moet voldoen. Je kunt er van op aan dat welk koksmes van Herder je ook kiest het een product van hoge kwaliteit is. Met liefde voor het vak vervaardigd door vakmensen.

champignons snijden voorbeeld

Een Herder koksmes snijdt moeiteloos vlees, vis en alle soorten groenten, kruiden en fruit. Zonder inspanning of druk zetten, mooi geportioneerd vlees, gelijkmatig gesneden champignons , geen plat gedrukte producten zoals tomaten, peren en aardbeien.

Zorg voor je Herdermes

Herder maakt koksmessen met een extra hard carbon(koolstof)lemmet of van Solinger roestvrijstaal. Door de unieke dunslijptechniek is zo’n lemmet veel scherper dan van gewone koksmessen. Dat maakt ze ook iets kwetsbaarder. Een koksmes van Herder is niet geschikt om hard mee te hakken, door botten heen, of in nog (deels) bevroren vlees. Dat kan het lemmet onherstelbaar beschadigen.

slijpen met een keramisch wetstaal

Aanzetten van een mes

Met wat zorg en aandacht heb je een fantastisch koksmes voor je leven. Houd je mes altijd vlijmscherp door voor het snijden even een keramisch aanzetstaal te gebruiken. Alle minuscule oneffenheden, braampjes, worden verwijderd voor een superscherpe snede. Een Herder koksmes heeft daarom zelden een echte slijpbeurt nodig.

Messen met een lemmet van carbonstaal en een houten handgreep moeten met de hand worden afgewassen en beslist niet in de  vaatwasser.

Robert Herder maakt alle koksmessen met de hand. Ieder mes gaat een leven lang mee en is de aanschaf meer dan waard.

 

Koksmes Santoku carbonstaal en beukenhouten heft

Koksmes Santoku RVS en POM kunststof heft

Koksmes Lignum 3

Keramisch aanzetstaal

Onderhoudset Robert Herder

 

Snijtechnieken in de keuken

 

 

 

Strak snijden met ‘t Robert Herder mes.

Als je beschikt over een topmes van Robert Herder wil je de kwaliteit daarvan natuurlijk ook terug zien en proeven in je gerechten. Er zijn eenvoudig te leren snijtechnieken die ervoor zorgen dat je gerechten beter gaan smaken en er mooier uit komen te zien.

Julienne : in de professionele keuken wordt deze manier van het snijden van lange dunne reepjes veel gebruikt. De op een lucifer lijkende reepjes hebben een dikte van 1-2mm en een lengte van 4-5mm. Fijn gesneden groenten of vlees zijn uitermate geschikt voor het maken van een saus of soep. Daarom wordt de julienne snijtechniek heel veel toegepast voor de bereiding van dergelijke gerechten.

Jardinière of baton : bij de  jardinière of baton snijtechniek snijd je ook reepjes maar dan ter grootte van frietjes: 1 cm breed en ong 4-5 cm lang.

Brunoise :  op nummer twee van de meest voorkomende snijvormen vinden we de snijtechniek brunoise. Ook deze vorm wordt veel gebruikt voor soepen, vullingen van vlees en gerechten als pastei. De klassieke bolognese saus maak je ook met brunoise gesneden groenten. Je snijdt dobbelsteenblokjes van ong. 2 mm.

Macédoine : deze is het grotere broertje van de brunoise. De blokjes zien ong. 5mm, dat is net zo groot als de erwten die je ook vaak in macédoine vindt. Op deze manier zijn alle groenten in het gerecht even groot. De betekenis van het woord macédoine is een verzameling of salade van in blokjes gesneden groenten en fruit.

Tourné : het snijden van een langwerpige en ovale vorm is de snijtechniek tourné. Officieel hebben tourné gesneden groenten zeven gelijke vlakken. Zeg maar zoiets als een american football. Pompoen, wortels en aardappelen zijn hiervoor erg geschikt. Het is een snijwijze die vooral wordt toegepast voor het uiterlijk van een gerecht. Het beste snijd je met een tourneermesje met een gebogen lemmet. De gebogen schilmesjes van Herder zijn prima hiervoor te gebruiken.

Chinoise : platte, of plat gesneden, groenten zoals prei, wortel en snijbonen lenen zich bij uitstek voor de ruitvormige chinoise vorm. De vorm is een diagonale ruit zoals het welbekende wybertje. Ook bij deze chinese snijtechniek gaat het vooral om de presentatie van het gerecht. Meestal worden dergelijke gesneden groenten even kort geblancheert en verwerkt in soepen of salades.

Emincé : dit is het in zeer dunne plakjes snijden van truffel, champignons of knoflook. Met een scherp Herder mes geen enkel probleem.