Hartige taart met asperges

Het witte goud wordt het wel genoemd. Die heerlijke asperges, ze zijn er weer volop. Uniek in vorm, groeiwijze en smaak, zowel wit als groen. En heel geschikt om een bijzondere maaltijd op tafel te zetten.

Asperges vers van de teler

Wij hebben het voorrecht dat er volop wordt geteeld in onze omgeving. Vers van het land direct van de teler is de asperge op z’n best. Maar ook bij de goede groenteboer en supermarkt kun je natuurlijk prima terecht.

asparagus-489692_1280

Asperges zijn vers geoogst het allerlekkerst.

Nu kennen we allemaal de traditionele bereiding van asperges, we hebben er op deze blogpagina al vaker over geschreven. Daarom nu een ander, niet minder lekker, recept waarbij we de oven gebruiken.

Hartige taart met asperges

Daarvoor hebben we nodig voor 4 personen:
– 1 kg verse witte asperges
– 25 g roomboter zonder zout
– 5 vellen diepvries filodeeg, ontdooid
– 3  eieren
– 100 g geitenkaas jong belegen 50+ (stuk)
– 15 g verse basilicum
– 125 ml verse slagroom

– een quiche bakvorm

Een goede en handige dunschiller zoals de Zena Rex en een scherp schilmes zoals het Herder Molenmesje zijn onmisbaar bij het bereiden van asperges .

 Bij de set van 3 Molenmesjes een Zena Rex dunschiller cadeau!

robert herder, molenmes, schilmes,           zena rex       dunschiller

zena rex dunschiller met asperges (1)

 

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 °C en breng een grote pan met water aan de kook.

___________________________________________________________________________

Schil de ondertussen de asperges met de dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder met het schilmes de houtachtige onderkant. Doe de asperges in de pan en kook ze 10 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat het dan goed uitlekken.

___________________________________________________________________________
Smelt ondertussen de boter in een steelpan en bestrijk hiermee de plakken filodeeg aan beide kanten. Bekleed de bodem van de quichevorm met het filodeeg. Klop de eieren los in een ruime kom en rasp de kaas erboven.

___________________________________________________________________________
Doe de basilicumblaadjes met de slagroom in een hoge beker en pureer dit glad met de staafmixer. Roer door het ei-geitenkaasmengsel en voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk het eimengsel in de bakvorm en leg de asperges er mooi naast elkaar in.

Bak de quiche in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Zena Rex dunschiller voordelig per 2

 

Tomatensalsa op z’n mexicaans

Als je een feestje hebt of gewoon met vrienden bij elkaar zit met een drankje op een mooie zomeravond is het extra gezellig met lekkere hapjes. Tapenades en dipsausjes maken het af.

food-2580200_1280

Bij veel hapjes past prima een lekkere dip.

Hier thuis hebben we eigenlijk altijd wel een mix van wat rauwkost zoals cherrytomaatjes, komkommer, een kaasje met toast en bijvoorbeeld lekker knapperige tortillachips. Daarbij hoort een lekkere dip, zoals een pittige tomatensalsa.

Tomatensalsa maken is een makkie

Ooit kochten we een pot salsa dipsaus in de supermarkt. Gemakzucht blijkt het, want niets is eenvoudiger dan zelf even een lekkere en verse tomatensalsa maken, precies op smaak zoals je zelf wilt. Alles heb je zelf in de hand. Zo kun je heel simpel voor de kinderen ook een bakje salsa maken dat wat minder gepeperd is.

Met eenvoudige ingrediënten, bijna altijd wel in huis, en basale keukengereedschappen is het zo gepiept. En nee, we zijn hier niet zo van de blender of staafmixer die alles tot moes hakt. Zelf snijden met een goed mesje. Vandaag gaan we voor de visite vanavond een tomatensalsa maken met een mexicaans tintje.

Het snijwerk doen we met een heel praktisch mes van Robert Herder, het gekartelde groentemes. Ideaal voor gladde groenten, zoals tomaten, maar ook voor het makkelijk snijden van bv paksoi.

 

groentemesrobertherderkartelsmolenmes

 

Mexicaanse tomatensalsa

Wat heb je nodig:

-3 trostomaten
-1 rode ui
-1 teen knoflook
-2 rode pepers
-8 takjes verse koriander

pexels-photo-606540

Verse koriander

Aan de slag:

Was de tomaten, halveer ze, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in kleine blokjes. Met het gekartelde groentemes van Herder is dat zo gepiept.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Ontdoe de pepers van de zaadjes als je het niet te pittig wilt en snijd ze in dunne reepjes.

Hak de koriander fijn en pers de limoen uit.
Schep in een kom de tomaat, de ui, de knoflook, de pepers, de koriander, de limoensap en eventueel wat zout door elkaar. Laat de salsa saus minimaal 30 min. staan zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

De salsa is lekker bij torillachips maar ook als bijgerecht bij Mexicaanse gerechten.

Groentemes gekarteld Herder

Trancheermes perfect voor fricandeau

Trancheermes?

Voor de professional in de keuken is het gesneden koek maar weet jij als enthousiaste thuiskoker wat een trancheermes is? Het is een vleesmes dat speciaal is ontworpen om heel mooi en gelijkmatig porties vlees te kunnen snijden. Mooi en correct gesneden vlees is als onderdeel van een goed opgemaakt bord heel belangrijk. Het is bij een vleesgerecht tenslotte de blikvanger op het bord.

 

Trancheermes = vleesmes

vleesmes, trancheermes

 

Een trancheermes van Herder is perfect uitgerust voor zijn taak. Het ligt goed in de hand en met een gehard RVS lemmet van 30 cm. is het vlijmscherp.  Herder heeft dit lemmet dungeslepen en daardoor is het veel scherper dan standaard messen.

 

abstract-barbecue-barbeque-bbq-161533

Mooi gesneden vlees is een feest op je bord

 

Alle soorten vlees snijd je zonder moeite met een trancheermes van Herder

 

Gemarineerde fricandeau op een groentenbedje

We gaan vandaag een heerlijk stuk fricandeau marineren en er een smakelijke maaltijd van maken. We doen dat in een römertopf die erg geschikt is voor bereidingen met een langzame garing.

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

– een stuk fricandeau van ongeveer 1 kilo

– 2 rode, 1 groene en 1 gele paprika

– 4 tenen knoflook

– 1 bosui

– 1 courgette

Voor de marinade:

– 2 el olijfolie

– 4 el ketjap manis

– zout en peper

– kerriepoeder

– paprikapoeder

–  2 el ringetjes bieslook, wat rozemarijn en tijm

pexels-photo-616404_1

 

Meng de ingrediënten van de marinade tot een glad geheel en rol het stuk fricandeau erdoor. Pak de fricandeau even in folie en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Een römertopf moet vooraf water opnemen, neem hier een kwartier de tijd voor.

In de tussentijd snijd je de gewassen groenten met een Herder koks- of keukenmes in blokjes. De knoflooktenen pellen en in stukjes gesneden toevoegen aan de groenten en door elkaar mengen.

Haal de römertopf uit het water en doe er een laag groenten in. Leg de fricandeau er boven op en schenk de rest van de marinade erover uit. Dek het af met een laag groenten. Sluit de topf.

Zet de Topf in een koude oven, stel een elektrische oven in op 170 graden. Laat het gerecht voor de duur van 2 uur langzaam garen.

Serveren:

Snijd de fricandeau met een trancheermes in mooie gelijke plakken, denk aan de draadrichting van het vlees. Leg de groenten op het bord en leg een paar plakken per bord hier bovenop. Lekker met gekookte aardappels en haricot verts.

Eet smakelijk!

Herder trancheer- vleesmes kersenhout

Snijplank Twents eikenhout

 

 

 

 

 

 

Hete bliksem, appels op je bord

Een heerlijk wintergerecht dat we vroeger ook wel eens bij onze oma aten is hete bliksem. Opa en oma hadden een grote appelboom in de tuin dus aan appels geen gebrek.

pexels-photo-635705

De appels werden de winter door bewaard en gebruikt om gewoon als handappel op te eten, appelcompote van te maken of als vulling voor de vele appeltaarten die oma bakte. Zo nu en dan hete bliksem was naast lekker eten ook een handige manier om van de minder mooie appels af te komen, net als bij appeltaart natuurlijk.

We gaan hete bliksem maken. Doe je mee?

Zonder bestrijdingsmiddelen deden insecten en vogels zich te goed aan het heerlijke fruit als je niet op tijd oogstte. Over een lelijke plek op een appel maakt men zich toen niet druk, die sneed je gewoon weg.

Tijd om bij ons thuis weer eens hete bliksem te maken. Kook je mee?

pexels-photo-459469_1

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

-1 kilo kruimige aardappelen
-1 kilo elstar appels
-50 g boter
-2 uien
-1 el grove mosterd
-250 g spekreepjes

Voor het schil- en snijwerk: Herder Molenmesje

Robert herder molenmes

Wil je makkelijk dunschillen: Zena Rex Dunschiller

Zena-Rexdunschiller originele foto

Schil en was de aardappelen en snij ze in grote blokjes. Breng een ruime pan met royaal water en zout aan de kook. Kook de blokjes aardappel in 10 tot 15 minuten gaar. Giet de aardappelen dan af en doe ze terug in de pan om gaar te stomen.

Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels daarna in blokjes. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin op matig vuur de appel en ui ongeveer 10 tot 12 minuten zacht en goudbruin.

Bak de spekreepjes in hun eigen vet in een andere koekenpan, gaar en krokant.

Doe de gestoofde appel en ui bij de uitgestoomde aardappelen en stamp het tot een puree, zo grof of fijn als je zelf wilt. Doe de mosterd erbij en maak het op smaak met peper. Schep er tot slot de krokante spekblokjes doorheen en de maaltijd kan beginnen.

Eet smakelijk!

Herder Molenmesje

Zena Rex Dunschiller

Aanbieding Zena Rex Dunschiller

Pastasaus zelf maken, heerlijk.

Een poosje geleden waren we flink aan het opruimen. Met een verhuizing op til komen alle spullen langs die je in jaren bij elkaar hebt verzameld en bewaard. Een goed moment om eens flink de bezem erdoor te halen. Tussen oude schoolspullen vond ik een vergeelde schriftelijke cursus van begin jaren ’60 voor de overgang van de traditionele kruidenierswinkel naar zelfbediening die mijn vader destijds heeft doorlopen.

kruidenier_0

Wat nu opvalt is hoe eenvoudig het productassortiment toendertijd was. Veel basisproducten. En de eerste handige kant en klare artikelen verschenen. We kennen allemaal bijvoorbeeld de pakjes Saroma pudding nog wel. De moeders van toen kookten nog bijna alles zelf. Dat leerden ze als jong meisje van hun moeder en velen ook op de huishoudschool.

Pastasaus zelf maken

Vandaag hier het recept van pastasaus dat in potten massaal kant en klaar wordt gekocht in de supermarkt.

Als iets simpel en heel lekker zelf te maken is geldt dat wel voor pastasaus. Je kunt er bovendien, afhankelijk van het aantal eters, net zoveel groenten en gehakt in doen als je wilt en de kruiding heb je geheel in eigen hand.

 

red-paprika-organic-vegetable-53162

Pastasaus met gehakt en groenten

Nodig voor 4 personen:

– 1 ui

– 2 tenen knoflook

– 1 winterpeen

– 1 courgette

– 1 aubergine

– 1/2 prei

– 2 stengels bleekselderij

– 1 rode paprika

– 4 takjes basilicum

– olijfolie

– 300 gram rundergehakt

– 1 blikje tomatenpuree

– 500 gram tomaten

– 100 ml rode  wijn

– peper en zout

Voor het snijwerk gebruiken we een

Herder K3 koksmes

KoksmesHerderK3

Brunoise snijden

We beginnen met de voorbereiding, het snijden van de groenten. We snijden de groenten heel fijn, dat heet brunoise, zodat ze tijdens de bereiding snel gaar worden en de saus een mooi zacht geheel wordt. Maak blokjes van ongeveer een halve centimeter. Maar iets grover mag ook.

Was de groenten. Schil en snijd de ui en de tenen knoflook. Schil de winterpeen, snijd deze in lange dunne plakken en vervolgens in kleine blokjes.

De courgette ontdoe je van het stukje steel en kun je ongeschild snijden. De aubergine hoef je ook niet te schillen. Omdat deze gesneden snel bruin wordt wacht ik daarmee altijd tot het laatst. Snijd ook de prei en was deze goed in een vergiet als ze gesneden is, in prei zit altijd wel zand verstopt.

pexels-photo-459469_2

Trek eerst, van de onderkant af, met een Molenmesje de draden van de stengel en snijd dan de stengel klein. Ontdoe de paprika van de zaadlijst en snijd ook deze fijn.

Pluk de blaadjes van de basilicum en snijd de steeltjes fijn.

De tomaten kunnen grof in kwarten worden gesneden.

Pastasaus, de bereiding

Gebruik een ruime braadpan of wok.

Verhit de pan met olie en bak het gehakt rul mooi bruin. Fruit dan eerst even de ui en knoflook mee en doe dan de wortel, courgette, aubergine, de basilicumsteeltjes en de prei en paprika erbij. Meng het geheel en laat het geheel onder zo nu en dan roeren op temperatuur komen. Als het geheel heet wordt afblussen met de wijn en roer het dan nog even om. Laat het geheel rustig 10 minuten pruttelen met een deksel er een klein beetje scheef op, roer zo nu en dan. Je zult zien dat de volle pan behoorlijk inkookt.

Doe dan de tomaten puree en de tomaten erbij en laat het nog een 20 minuten pruttelen. Dan voeg je de basilicumblaadjes toe en roer ze erdoor.

pexels-photo-1391505 (1)

Een basilicumplant doet het prima op een zonnig plek in de tuin.

Proef, en maak het op smaak met zout en peper. Ook kun je nog oregano toevoegen. Als je van pittige pastasaus houdt maak je dat simpel met gemalen chilipepers.

Pastasaus zelf maken is heerlijk. Serveer het met pasta naar keuze.

Eet smakelijk!

Herder K3 koksmes

 

Vleesmes van grote klasse

Kent u die reclamespot nog van jaren geleden: “wie is toch die man die op zondag het vlees snijdt?” Bedoeld voor de promotie van vlees was het in ieder geval een pakkende reclame want bijna iedereen kent die kreet nog. Dat alleen een vader vlees snijden kan aan tafel was ook toen al uit de tijd maar de knipoog was duidelijk.

Vleesmes ook voor thuisgebruik

Misschien denk je dat zo’n vleesmes alleen in de handen van de professionele kok of slager thuis hoort. Maar iedereen kan nu vlees snijden, aan tafel of in de keuken, met het vleesmes van Herder. Dit mes is speciaal door de messenmakers van Herder vervaardigd om vlees in mooie dunne en gelijke plakken te snijden. Zeer geschikt voor een mooie opmaak van een gerecht op het bord. Ook voor de echte liefhebber van de barbecue is dit vleesmes onmisbaar.

vleesmes RVS kersenhout

Wat dit mes van Herder anders maakt dan een gewoon koksmes is de vorm van het lemmet dat dun en smal is uitgevoerd. De Solinger dunslijptechniek is toegepast voor een uiterst dunne snede. Daardoor snijdt dit mes fantastisch door vlees.

Zonder overmatige druk en moeite snijdt je alle soorten vlees, zoals deze heerlijke gegrilde ham.

Ieder mes met de hand gemaakt

De messenmakers van Herder werken nog altijd op de ambachtelijke manier van de generaties voor hen. Die werkwijze wordt gekoesterd.  Zij werken uitsluitend met materialen van de hoogste kwaliteit en maken ieder mes afzonderlijk met de hand. De laatste stap is het slijpen en wordt ook met uiterste zorg en nauwkeurigheid uitgevoerd. Het resultaat is een mes van grote klasse.

RVS en kersenhout

Dit mes heeft een RVS lemmet. Vlijmscherp geslepen voor het beste resultaat. Goed voor een zeer lange levensduur. Het heft is gemaakt van prachtig kersenhout. Zeer geschikt voor de toepassing als heft en bovendien erg mooi om te zien. Heft en lemmet worden op traditionele wijze met aluminium klinken aan elkaar gezet.

Bacon

Of je nu fricandeau, biefstuk, of bacon snijdt, speenvarken van het spit of welk stuk vlees dan ook, met het vleesmes van Herder doe je het fluitend.

Vleesmes Herder RVS-kersenhout

 

Vegetarische quiche met pastinaak

Met de start van de januarimaand voelt het een beetje of je in een soort gat valt. Al het feestgedruis is achter de rug en op de dag dat je de kerstspullen ging opruimen voelde het huis leeg. Aan de andere kant ook wel weer fijn zo’n opgeruimde kamer. Met de kinderen weer naar school heb je ook weer meer tijd voor jezelf.

Vegetarische quiche, lekker en gezond

Daarom neem ik vandaag de tijd om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. We gaan de oven weer gebruiken voor een heerlijke vegetarische quiche met pastinaak. Omdat we twee keer per week geen vlees willen eten kies ik vandaag speciaal voor een vegetarische quiche. Heel erg lekker en gezond. De voorbereiding kost 30 min. en daarna gaat de taart 30 min. de oven in.

pexels-photo-459469_3

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

– 6 vel deeg voor hartige taart

– ong. 400 gram pompoenblokjes

– ong. 400 gram pastinaak

– 150 gram smeerbare geitenkaas

– 1 courgette

– handvol geraspte kaas

– tijm

– 2 teentjes knoflook

– peper en zout

– lente ui in ringen

– 2 eetlepels paneermeel

– bakolie

– een taart/quichevorm van 26 cm doorsnede

cook-food-kitchen-eat-54455_2

 

 

 

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de blokjes pompoen ongeveer 5 minuten in een pan met ruim water en een beetje zout.

Was en schil de pastinaak. Dat gaat heel handig met een Zena Rex dunschiller.

Zena-Rexdunschilleroriginelefoto

Zena Rex dunschiller

 

Daarna snijd je de pastinaak in kleine blokjes met een goed koksmes. Wij kiezen voor het Lignum 3 kokmes.

Lignum 3 koksmes

Lignum 3 koksmes

Snij dan de courgette in kleine blokjes en fruit deze samen met de pastinaakblokjes aan in een pan met een beetje olie en de fijngesneden knoflook.

Voeg na een paar minuten de voorgekookte pompoen toe en schep het er doorheen en breng het op smaak met wat peper, zout en tijm.

pexels-photo-839007

Bekleed de bakvorm met de velletjes hartig deeg. Besmeer de bodem met de geitenkaas en bestrooi deze met paneermeel.

Voeg de gebakken groenten toe en bestrooi het geheel met kaas. Bak de vegetarische quiche nog een minuut of 30 in de oven. Garneer het voor het opdienen met lente ui.

Eet smakelijk!

Herder Koksmes Lignum 3

Zena Rex dunschiller

 

 

 

 

spruitjes roerbakken is heerlijk

De laatste jaren ben ik helemaal verslaafd geraakt aan roerbakken of wokken. Veel groenten waar ik vroeger als kind mijn neus voor ophaalde zijn nu favoriet. De manier van bereiden blijkt in veel gevallen de sleutel tot het succes te zijn. Waar onze moeders en oma’s groenten soms erg lang kookten is het nu binnen enkele minuten klaar en veel smakelijker.

pexels-photo-459469_1

Spruitjes kort koken of roerbakken

Het lang koken van bijvoorbeeld spruitjes of andijvie is echt niet meer van deze tijd gelukkig. Mijn oma zette zulke groenten na het lange koken ook nog wel eens een tijdje op de kachel…brrr. Hulde voor alle gerechten die ze wel heerlijk maakte maar die doodgekookte spruitjes waren gruwelijk en lagen als lood in de maag.  Dat is ook de reden dat het spruitje nog altijd een slechte naam bij veel mensen. Dat is onterecht.

De stof die spruitjes de nare lucht en smaak geven is zwavel. Door verbeteringen in de teling zijn de huidige spruitjes anders dan die van vroeger. Lang koken echter maakt ze nog steeds niet lekker. Kort koken wel en roerbakken zorgt voor heerlijke knapperige en lekkere spruitjes.

pexels-photo-458842

Abrikozen en spruitjes zijn heerlijk samen

 

Spruitjes roerbak met abrikozen

Daarom aan het begin van het jaar, na alle feestdagen, een gezond en lekker recept. We gaan spruitjes roerbakken samen met abrikozen en dat wordt smullen.

Voor 4 personen hebben we nodig:

- 500 gram spruitjes
- 200 gram spekreepjes of -blokjes
- 200 gram champignons
- 70 gram ongezouten pecannoten of walnoten
- 200 gram gedroogde abrikozen
- gemalen koriander
- een halve eetlepel abrikozenjam
- zwarte peper
- zout
Voor al het snijwerk volstaat vandaag het
robertherder,molenmes,schilmes,dunschillergc

Herder Molenmesje ook in voordelige set

 

De bereiding:

Zet een pan met water op het vuur. Verwijder de beschadigde blaadjes van de spruitjes en halveer ze met het Molenmesje. Kook ze 3 minuten in water met een beetje zout beetgaar, giet ze daarna af. Laat ze uitlekken in het vergiet.

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

Bak de spekjes in een wokpan of hapjespan, zonder boter, totdat het meeste vocht en vet verdwenen is.

Voeg dan de spruitjes en de champignons toe en bak deze 5 minuten mee. Roer regelmatig. Snijd de abrikozen in reepjes en schep deze samen met de noten door de roerbak.

Voeg dan de jam, een klein scheutje water, gemalen koriander en wat zwarte peper toe en schep alles al roerbakkend goed door elkaar. Proef of alles goed op smaak is.

Lekker als compleet gerecht of in combinatie met een stukje (draadjes)vlees, aardappels of couscous.

Eet smakelijk!

Coq au vin om te smullen

We proberen thuis altijd veel te variëren als het gaat om een gezonde en lekkere menukeuze. Dat lukt best goed, rekening houdend met ieders voorkeuren. Als ik op zaterdagmorgen met de grote boodschappentas over de markt loop borrelen de ideeën vanzelf boven. Het zien van al die mooie groenten, dat heerlijke fruit, al die geuren die samen met het rumoer thuis horen op de markt zijn een inspiratie op zichzelf.

Coq au vin, een Franse klassieker

Vandaag heb ik voor jullie het recept van een Franse klassieker. De biologische hane-/kippepootjes die ik op de markt heb gehaald zijn daarvan de basis. Coq au vin is het hele jaar door lekker. Ook voor de decembermaand een prima menukeuze waar je even de tijd voor moet nemen.

pexels-photo-1407849

Kies een goede rode wijn voor je coq au vin

 

Wat heb je nodig voor coq au vin 4 personen

  • 5 kip drumsticks ong. 600 gram
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 100 gram ontbijtspek
  • 5 eetlepels bloem
  • peper en zout
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 250 ml rode wijn
  • 400 gram tomaten in blokjes
  • 1 bouillonblokje
  • 300-400 ml water
  • boter
  • peterselie

Voor het kleine snijwerk is het Herder Molenmesje ideaal. Voor de winterpeen is het Herder groentemes een aanrader. Dun schillen gaat soepel en snel met de Zena Rex dunschiller.

robertherdermolengroentemes

Herder groentemes

 

Bereiding
Meng bloem met paprikapoeder en een snuf peper en zout naar smaak. Wentel de drumsticks goed door het bloemmengsel en zorg dat zoveel mogelijk aan het vlees blijft plakken. Snijd dan de champignons en ui in plakjes en ringen. Schil de winterpeen met een dunschiller en snijd de peen in plakjes. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit ruim boter in de pan en bak de drumsticks kort, maar goudbruin aan de buitenkant in ongeveer 5 minuten. Haal vervolgens de drumsticks uit de pan. Laat braadvet en eventueel achtergebleven bloem in de pan achter.

pexels-photo-459469_2

 

Bak vervolgens in dezelfde pan met het overgebleven vet het ontbijtspek, winterpeen, champignons en ui ongeveer 3 minuten. Dan voeg je de wijn, een bouillonblokje, tomatenblokjes, tijm en stap voor stap het water toe. Kook het 5-10 minuten goed en doe dan de kipdrumsticks erbij.  Laat het vervolgens ongeveer 45 minuten rustig stoven op een laag pitje. De wijnsaus zal in deze tijd gaan indikken.

Als de saus niet voldoende indikt kun je een handje helpen met wat bloem of met maïzena. Let wel op dat je de maïzena eerst in een kommetje met water tot een klontvrij papje maakt.

Serveer de coq au vin met gebakken aardappels en geniet ook van een glas rode wijn.

Smakelijk eten!

Herder Molenmesje

Herder Groentemes

Zena Rex dunschiller

Aubergines gevuld met gehakt

Omdat wij van Robert Herdermessen niet alleen de prachtige messen van Herder verkopen maar er ook graag zelf mee in de keuken aan het werk zijn, zoeken we voortdurend naar nieuwe recepten. Genieten van smakelijke gerechten is een belangrijk moment van de dag. Even werk, studie en andere bezigheden laten voor wat het is en samen zijn onder het genot van lekker eten.
pexels-photo-459469_1
Het is erg leuk om nieuwe dingen uit te proberen en kennis te maken met nieuwe smaken, bereidingen of producten. Dat geldt zeker ook voor de andere gezinsleden. Zo kom je ook tot eigen aanvullingen of combinaties van recepten.
Het hoeft beslist niet altijd ingewikkeld te zijn want eenvoudige recepten kunnen heel erg goed smaken. Graag delen we dat met jou als bezoeker op onze website.

Gepofte en gevulde aubergines

Vandaag gaan we gepofte aubergines vullen met een kruidig gehaktmengsel en dan afbakken in de oven. We gebruiken daarvoor een Molen schilmesje en het fijne Lignum 3 koksmes. Als je voor je gaat beginnen je mes even langs het keramisch wetstaal haalt ben je verzekerd van een vlijmscherpe snede.

 

robertherderlignummes

Koksmes Lignum 3

Wat hebben we nodig voor 4 personen
  • 4 aubergines
  • 400 gr gehakt
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • Kaneel
  • Oregano
  • Geraspte kaas
  • Tomaten voor ongeveer 400 ml tomatenblokjes.
  • 15 olijven
  • Verse peterselie

pexels-photo-277253

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de aubergines met wat olijfolie en leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal en pof ze dan 30 minuten. Draai ze halverwege een keer om. Snipper ondertussen de ui en knoflook met het Molenmesje en fruit deze aan in een pan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng het op smaak met peper, zout, oregano en kaneel. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het mengsel 10 minuutjes pruttelen en een beetje indikken. Proef of de smaak naar je zin is en voeg eventueel nog smaakmakers toe.

Snijd de olijven in ringetjes en schep ze als laatste door het gehakt mengsel. Haal dan de aubergines uit de oven. Snijd deze net niet helemaal doormidden en vouw ze open. Schep het gehaktmengsel er tussen. Bestrooi het met geraspte kaas en zet het dan nog 15 minuten in de oven. Bestrooi de aubergines voor het serveren met wat fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Herder koksmes Lignum 3

Herder Molenmesje

Herder keramisch wetstaal