Pompoen uithollen met bloemenmes

Misschien is het jou ook opgevallen maar dit najaar is er weer een geweldig aanbod van pompoenen. Ik zie ze in en om ons dorp volop te koop liggen op kraampjes of karren langs de weg. Voor een klein prijsje en zelfs gratis worden ze aangeboden bij de volkstuinvereniging. Zo kunnen alle kinderen in het dorp straks een mooie dikke pompoen uithollen voor het Halloweenfeest.

autumn-2860_1281Samen pompoen uithollen

Ook wij gaan thuis weer samen met de kinderen pompoenen uithollen en van een smile voorzien. De kinderen nemen het voortouw en wij helpen graag een handje mee. Een pompoen uithollen en een gezicht kerven in de schil is best nog een pittig klusje. De binnenkant laat zich minder makkelijk weghalen dan je zou denken.

pumpkins-3726919_1280

Herder bloemenmes zeer geschikt

Als je een pompoen gaat uithollen merk je dat een lang lemmet aan het mes niet erg handig is. Het vezelige materiaal van de pompoenkern is best hard en een lang lemmet buigt gauw krom. Dan is je mesje zo kapot. Dat wil je niet met je goede Herder schilmes.

Het Herder bloemenmes heeft een zeer kort, maar scherp, en iets gebogen lemmet. Ontworpen om bloemenstelen te snijden blijkt het ook zeer geschikt voor het pompoen uithollen.

 

robert herder ,tuinbouwmes

Robert Herder bloemenmes

Eigenlijk zijn wij er per toeval achter gekomen dat dit mes zo geschikt is . Ons goede Molen schilmesje wilden we er niet aan wagen. De spotgoedkope schilmesjes, speciaal voor de klus gekocht bij een discounter, sneuvelden de een na de ander omdat het lemmet afbrak of krom werd.  Het Herder bloemenmes bleek de ideale oplossing.

Veilig werken

Het ligt makkelijk in de hand en door het korte lemmet is ook het maken van de ogen en de mond in de pompoen een stuk makkelijker. Voordeel van zo’n houten heft is dat het niet uit je hand glijdt, ook als je handen vochtig worden. Je schiet dus niet meer zo makkelijk uit. Dat is wel zo veilig.

Alvast veel plezier als je ermee bezig gaat!

tulips-2063097_1280

Vanzelfsprekend wordt het bloemenmes ook gebruikt voor het snijden van mooie bloemen uit onze tuin. Het schuin afsnijden is een peuleschil, ook bij stugge stelen.

Robert Herder bloemenmes

 

Meloen ham salade

Lekker buiten genieten van een mooie zomeravond, wie wil dat nu niet? Gezellig samen met familie en vrienden of gewoon eens fijn met z’n tweetjes.

garden-3585_1280

Relaxen, genieten van het mooie seizoen en de boel eens even de boel laten. Dat is echt genieten. Lekker een boek lezen, van je favoriete muziek genieten of bijpraten, alles kan en mag.

Meloen ham salade voor twee

Iets lekkers eten en drinken hoort daar natuurlijk bij. Als je ook gezellig buiten eet past een frisse salade wel heel goed bij een zwoele zomeravond. Bovendien is een salade snel klaar gemaakt dus hoef je er niet zoveel tijd aan te besteden. We gaan vandaag voor een salade met meloen en ham. Op basis van een recept voor twee personen.

melon-625130_1280

Ingrediënten:
– 1 halve Galia meloen
– 1 avocado
– 75 gram gemengde sla
– 4 plakjes serranoham
– 2 eetlepels balsamico azijn
– 2 eetlepels amandelschaafsel

__________________________________________________________________________

We doen het snijwerk vandaag met het Herder groentemes. Dit is een Molenmes van een wat royaler formaat dan het bekende Molen schilmes. Voorzien van een carbonstalen lemmet. Het groentemes is ideaal voor het snijden van alle groenten. Verkrijgbaar met beukenhouten- en kersenhouten heft.

robertherdermolengroentemes

___________________________________________________________________________

Bereiding:
Schil de halve galiameloen en snijd deze in blokjes. Doe dan hetzelfde met de avocado.
Verdeel de sla over 2 bordjes, leg hier de blokjes meloen en avocado op. Scheur de ham in reepjes en verdeel deze ook over de twee borden.

balsamic-vinegar-3580421_1280

Balsamico azijn is een echte smaakmaker.

Breng het geheel op smaak met de balsamico azijn,  gevolgd door een beetje olie en een snuf peper en zout naar smaak.
Rooster dan het amandelschaafsel in een koekenpan goudbruin en strooi dit uit  over de salade.

Eet smakelijk!

Herder groentemes beukenhout

Herder groentemes kersenhout

gegrilde courgette salade

Als de temperaturen weer stijgen en de zon zich van haar beste kant laat zien eten we thuis als maaltijd graag een frisse salade. Dat kan een pastasalade zijn, we hebben diverse varianten. Vandaag heb ik zin in gegrilde courgette.

zucchini-1659094_1280

Courgette is gegrild heerlijk en een gezonde lekkernij op de barbecue.

 

Gegrilde courgette heerlijk in salade

Op zichzelf heeft een courgette een heel neutrale smaak. De lekkere bite en de variaties die mogelijk zijn in de bereiding maken de courgette tot een welkome groente in de keuken. Vandaag in de hoofdrol.

Het grote keukenmes van Herder

Het snijwerk doen we met het grote keukenmes van Herder. Dit mes  is een echte aanrader als je een professioneel koksmes wat te groot en misschien ook te prijzig vindt. Het grote keukenmes van Herder heeft een superscherp carbonstalen lemmet en een beukenhouten heft.

robertherder,molenmes,keukenmes

Het Herder keukenmes snijdt naast groenten ook prima pizza, taart en brood.

 

 

Met dit keukenmes snijdt je naast de grotere groenten ook prima pizza, taart en brood.

We hebben nodig voor 4 personen:

– 2 mooie courgettes
– 3 el milde olijfolie
– 1 el balsamico azijn
– 50 gram hazelnoten
– 15 gram verse basilicum
– 10 gram verse munt
– 150 gram burrata (Italiaanse kaas)

tip: de verse basilicum en muntplantjes die je tegenwoordig in de supermarkt koopt kun je zo in de tuin of in een royale pot op je balkon zetten. Zo heb je er veel langer plezier van. Munt is bovendien winterhard.

Aan de slag:

Snijd de courgettes met je keukenmes in schuine plakken van 1 cm. Bestrooi de plakken  met peper en zout naar smaak en besprenkel ze dan met twee derde deel van de olijfolie. Verhit dan de grillpan en gril de courgetteplakken in delen 4 min. Keer ze halverwege. Doe de courgetteplakken in een kom, schep ze om met de balsamico en laat ze dan staan staan tot gebruik.

Nv1201

Balsamico azijn, een echte Italiaanse smaakmaker

__________________________________________________________________________

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Blijf erbij want als je noten roostert kan het zomaar te hard gaan en zwarte noten zijn niet lekker. Laat de hazelnoten  afkoelen op een bord en hak ze dan grof.

__________________________________________________________________________

Snijd de blaadjes van het basilicum en de munt grof. Snijd de steeltjes van het basilicum wat fijner: deze hebben veel smaak dus gebruik ze wel. Meng de courgette met de kruiden en de rest van de olie.

___________________________________________________________________________

Scheur de burrata in stukken.
Verdeel eerst de courgette en dan de burrata over de borden. Bestrooi het met de geroosterde hazelnoten en de kruiden. Breng het geheel op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.
Tip van de chef:
De salade smaakt heerlijk bij kip uit de oven.

Eet smakelijk!

Groot keukenmes Herder

 

Hartige taart met asperges

Het witte goud wordt het wel genoemd. Die heerlijke asperges, ze zijn er weer volop. Uniek in vorm, groeiwijze en smaak, zowel wit als groen. En heel geschikt om een bijzondere maaltijd op tafel te zetten.

Asperges vers van de teler

Wij hebben het voorrecht dat er volop wordt geteeld in onze omgeving. Vers van het land direct van de teler is de asperge op z’n best. Maar ook bij de goede groenteboer en supermarkt kun je natuurlijk prima terecht.

asparagus-489692_1280

Asperges zijn vers geoogst het allerlekkerst.

Nu kennen we allemaal de traditionele bereiding van asperges, we hebben er op deze blogpagina al vaker over geschreven. Daarom nu een ander, niet minder lekker, recept waarbij we de oven gebruiken.

Hartige taart met asperges

Daarvoor hebben we nodig voor 4 personen:
– 1 kg verse witte asperges
– 25 g roomboter zonder zout
– 5 vellen diepvries filodeeg, ontdooid
– 3  eieren
– 100 g geitenkaas jong belegen 50+ (stuk)
– 15 g verse basilicum
– 125 ml verse slagroom

– een quiche bakvorm

Een goede en handige dunschiller zoals de Zena Rex en een scherp schilmes zoals het Herder Molenmesje zijn onmisbaar bij het bereiden van asperges .

 Bij de set van 3 Molenmesjes een Zena Rex dunschiller cadeau!

robert herder, molenmes, schilmes,           zena rex       dunschiller

zena rex dunschiller met asperges (1)

 

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 °C en breng een grote pan met water aan de kook.

___________________________________________________________________________

Schil de ondertussen de asperges met de dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder met het schilmes de houtachtige onderkant. Doe de asperges in de pan en kook ze 10 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat het dan goed uitlekken.

___________________________________________________________________________
Smelt ondertussen de boter in een steelpan en bestrijk hiermee de plakken filodeeg aan beide kanten. Bekleed de bodem van de quichevorm met het filodeeg. Klop de eieren los in een ruime kom en rasp de kaas erboven.

___________________________________________________________________________
Doe de basilicumblaadjes met de slagroom in een hoge beker en pureer dit glad met de staafmixer. Roer door het ei-geitenkaasmengsel en voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk het eimengsel in de bakvorm en leg de asperges er mooi naast elkaar in.

Bak de quiche in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Zena Rex dunschiller voordelig per 2

 

Tomatensalsa op z’n mexicaans

Als je een feestje hebt of gewoon met vrienden bij elkaar zit met een drankje op een mooie zomeravond is het extra gezellig met lekkere hapjes. Tapenades en dipsausjes maken het af.

food-2580200_1280

Bij veel hapjes past prima een lekkere dip.

Hier thuis hebben we eigenlijk altijd wel een mix van wat rauwkost zoals cherrytomaatjes, komkommer, een kaasje met toast en bijvoorbeeld lekker knapperige tortillachips. Daarbij hoort een lekkere dip, zoals een pittige tomatensalsa.

Tomatensalsa maken is een makkie

Ooit kochten we een pot salsa dipsaus in de supermarkt. Gemakzucht blijkt het, want niets is eenvoudiger dan zelf even een lekkere en verse tomatensalsa maken, precies op smaak zoals je zelf wilt. Alles heb je zelf in de hand. Zo kun je heel simpel voor de kinderen ook een bakje salsa maken dat wat minder gepeperd is.

Met eenvoudige ingrediënten, bijna altijd wel in huis, en basale keukengereedschappen is het zo gepiept. En nee, we zijn hier niet zo van de blender of staafmixer die alles tot moes hakt. Zelf snijden met een goed mesje. Vandaag gaan we voor de visite vanavond een tomatensalsa maken met een mexicaans tintje.

Het snijwerk doen we met een heel praktisch mes van Robert Herder, het gekartelde groentemes. Ideaal voor gladde groenten, zoals tomaten, maar ook voor het makkelijk snijden van bv paksoi.

 

groentemesrobertherderkartelsmolenmes

 

Mexicaanse tomatensalsa

Wat heb je nodig:

-3 trostomaten
-1 rode ui
-1 teen knoflook
-2 rode pepers
-8 takjes verse koriander

pexels-photo-606540

Verse koriander

Aan de slag:

Was de tomaten, halveer ze, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in kleine blokjes. Met het gekartelde groentemes van Herder is dat zo gepiept.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Ontdoe de pepers van de zaadjes als je het niet te pittig wilt en snijd ze in dunne reepjes.

Hak de koriander fijn en pers de limoen uit.
Schep in een kom de tomaat, de ui, de knoflook, de pepers, de koriander, de limoensap en eventueel wat zout door elkaar. Laat de salsa saus minimaal 30 min. staan zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

De salsa is lekker bij torillachips maar ook als bijgerecht bij Mexicaanse gerechten.

Groentemes gekarteld Herder

Trancheermes perfect voor fricandeau

Trancheermes?

Voor de professional in de keuken is het gesneden koek maar weet jij als enthousiaste thuiskoker wat een trancheermes is? Het is een vleesmes dat speciaal is ontworpen om heel mooi en gelijkmatig porties vlees te kunnen snijden. Mooi en correct gesneden vlees is als onderdeel van een goed opgemaakt bord heel belangrijk. Het is bij een vleesgerecht tenslotte de blikvanger op het bord.

 

Trancheermes = vleesmes

vleesmes, trancheermes

 

Een trancheermes van Herder is perfect uitgerust voor zijn taak. Het ligt goed in de hand en met een gehard RVS lemmet van 30 cm. is het vlijmscherp.  Herder heeft dit lemmet dungeslepen en daardoor is het veel scherper dan standaard messen.

 

abstract-barbecue-barbeque-bbq-161533

Mooi gesneden vlees is een feest op je bord

 

Alle soorten vlees snijd je zonder moeite met een trancheermes van Herder

 

Gemarineerde fricandeau op een groentenbedje

We gaan vandaag een heerlijk stuk fricandeau marineren en er een smakelijke maaltijd van maken. We doen dat in een römertopf die erg geschikt is voor bereidingen met een langzame garing.

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

– een stuk fricandeau van ongeveer 1 kilo

– 2 rode, 1 groene en 1 gele paprika

– 4 tenen knoflook

– 1 bosui

– 1 courgette

Voor de marinade:

– 2 el olijfolie

– 4 el ketjap manis

– zout en peper

– kerriepoeder

– paprikapoeder

–  2 el ringetjes bieslook, wat rozemarijn en tijm

pexels-photo-616404_1

 

Meng de ingrediënten van de marinade tot een glad geheel en rol het stuk fricandeau erdoor. Pak de fricandeau even in folie en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Een römertopf moet vooraf water opnemen, neem hier een kwartier de tijd voor.

In de tussentijd snijd je de gewassen groenten met een Herder koks- of keukenmes in blokjes. De knoflooktenen pellen en in stukjes gesneden toevoegen aan de groenten en door elkaar mengen.

Haal de römertopf uit het water en doe er een laag groenten in. Leg de fricandeau er boven op en schenk de rest van de marinade erover uit. Dek het af met een laag groenten. Sluit de topf.

Zet de Topf in een koude oven, stel een elektrische oven in op 170 graden. Laat het gerecht voor de duur van 2 uur langzaam garen.

Serveren:

Snijd de fricandeau met een trancheermes in mooie gelijke plakken, denk aan de draadrichting van het vlees. Leg de groenten op het bord en leg een paar plakken per bord hier bovenop. Lekker met gekookte aardappels en haricot verts.

Eet smakelijk!

Herder trancheer- vleesmes kersenhout

Snijplank Twents eikenhout

 

 

 

 

 

 

Hete bliksem, appels op je bord

Een heerlijk wintergerecht dat we vroeger ook wel eens bij onze oma aten is hete bliksem. Opa en oma hadden een grote appelboom in de tuin dus aan appels geen gebrek.

pexels-photo-635705

De appels werden de winter door bewaard en gebruikt om gewoon als handappel op te eten, appelcompote van te maken of als vulling voor de vele appeltaarten die oma bakte. Zo nu en dan hete bliksem was naast lekker eten ook een handige manier om van de minder mooie appels af te komen, net als bij appeltaart natuurlijk.

We gaan hete bliksem maken. Doe je mee?

Zonder bestrijdingsmiddelen deden insecten en vogels zich te goed aan het heerlijke fruit als je niet op tijd oogstte. Over een lelijke plek op een appel maakt men zich toen niet druk, die sneed je gewoon weg.

Tijd om bij ons thuis weer eens hete bliksem te maken. Kook je mee?

pexels-photo-459469_1

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

-1 kilo kruimige aardappelen
-1 kilo elstar appels
-50 g boter
-2 uien
-1 el grove mosterd
-250 g spekreepjes

Voor het schil- en snijwerk: Herder Molenmesje

Robert herder molenmes

Wil je makkelijk dunschillen: Zena Rex Dunschiller

Zena-Rexdunschiller originele foto

Schil en was de aardappelen en snij ze in grote blokjes. Breng een ruime pan met royaal water en zout aan de kook. Kook de blokjes aardappel in 10 tot 15 minuten gaar. Giet de aardappelen dan af en doe ze terug in de pan om gaar te stomen.

Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels daarna in blokjes. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin op matig vuur de appel en ui ongeveer 10 tot 12 minuten zacht en goudbruin.

Bak de spekreepjes in hun eigen vet in een andere koekenpan, gaar en krokant.

Doe de gestoofde appel en ui bij de uitgestoomde aardappelen en stamp het tot een puree, zo grof of fijn als je zelf wilt. Doe de mosterd erbij en maak het op smaak met peper. Schep er tot slot de krokante spekblokjes doorheen en de maaltijd kan beginnen.

Eet smakelijk!

Herder Molenmesje

Zena Rex Dunschiller

Aanbieding Zena Rex Dunschiller

Pastasaus zelf maken, heerlijk.

Een poosje geleden waren we flink aan het opruimen. Met een verhuizing op til komen alle spullen langs die je in jaren bij elkaar hebt verzameld en bewaard. Een goed moment om eens flink de bezem erdoor te halen. Tussen oude schoolspullen vond ik een vergeelde schriftelijke cursus van begin jaren ’60 voor de overgang van de traditionele kruidenierswinkel naar zelfbediening die mijn vader destijds heeft doorlopen.

kruidenier_0

Wat nu opvalt is hoe eenvoudig het productassortiment toendertijd was. Veel basisproducten. En de eerste handige kant en klare artikelen verschenen. We kennen allemaal bijvoorbeeld de pakjes Saroma pudding nog wel. De moeders van toen kookten nog bijna alles zelf. Dat leerden ze als jong meisje van hun moeder en velen ook op de huishoudschool.

Pastasaus zelf maken

Vandaag hier het recept van pastasaus dat in potten massaal kant en klaar wordt gekocht in de supermarkt.

Als iets simpel en heel lekker zelf te maken is geldt dat wel voor pastasaus. Je kunt er bovendien, afhankelijk van het aantal eters, net zoveel groenten en gehakt in doen als je wilt en de kruiding heb je geheel in eigen hand.

 

red-paprika-organic-vegetable-53162

Pastasaus met gehakt en groenten

Nodig voor 4 personen:

– 1 ui

– 2 tenen knoflook

– 1 winterpeen

– 1 courgette

– 1 aubergine

– 1/2 prei

– 2 stengels bleekselderij

– 1 rode paprika

– 4 takjes basilicum

– olijfolie

– 300 gram rundergehakt

– 1 blikje tomatenpuree

– 500 gram tomaten

– 100 ml rode  wijn

– peper en zout

Voor het snijwerk gebruiken we een

Herder K3 koksmes

KoksmesHerderK3

Brunoise snijden

We beginnen met de voorbereiding, het snijden van de groenten. We snijden de groenten heel fijn, dat heet brunoise, zodat ze tijdens de bereiding snel gaar worden en de saus een mooi zacht geheel wordt. Maak blokjes van ongeveer een halve centimeter. Maar iets grover mag ook.

Was de groenten. Schil en snijd de ui en de tenen knoflook. Schil de winterpeen, snijd deze in lange dunne plakken en vervolgens in kleine blokjes.

De courgette ontdoe je van het stukje steel en kun je ongeschild snijden. De aubergine hoef je ook niet te schillen. Omdat deze gesneden snel bruin wordt wacht ik daarmee altijd tot het laatst. Snijd ook de prei en was deze goed in een vergiet als ze gesneden is, in prei zit altijd wel zand verstopt.

pexels-photo-459469_2

Trek eerst, van de onderkant af, met een Molenmesje de draden van de stengel en snijd dan de stengel klein. Ontdoe de paprika van de zaadlijst en snijd ook deze fijn.

Pluk de blaadjes van de basilicum en snijd de steeltjes fijn.

De tomaten kunnen grof in kwarten worden gesneden.

Pastasaus, de bereiding

Gebruik een ruime braadpan of wok.

Verhit de pan met olie en bak het gehakt rul mooi bruin. Fruit dan eerst even de ui en knoflook mee en doe dan de wortel, courgette, aubergine, de basilicumsteeltjes en de prei en paprika erbij. Meng het geheel en laat het geheel onder zo nu en dan roeren op temperatuur komen. Als het geheel heet wordt afblussen met de wijn en roer het dan nog even om. Laat het geheel rustig 10 minuten pruttelen met een deksel er een klein beetje scheef op, roer zo nu en dan. Je zult zien dat de volle pan behoorlijk inkookt.

Doe dan de tomaten puree en de tomaten erbij en laat het nog een 20 minuten pruttelen. Dan voeg je de basilicumblaadjes toe en roer ze erdoor.

pexels-photo-1391505 (1)

Een basilicumplant doet het prima op een zonnig plek in de tuin.

Proef, en maak het op smaak met zout en peper. Ook kun je nog oregano toevoegen. Als je van pittige pastasaus houdt maak je dat simpel met gemalen chilipepers.

Pastasaus zelf maken is heerlijk. Serveer het met pasta naar keuze.

Eet smakelijk!

Herder K3 koksmes

 

Vleesmes van grote klasse

Kent u die reclamespot nog van jaren geleden: “wie is toch die man die op zondag het vlees snijdt?” Bedoeld voor de promotie van vlees was het in ieder geval een pakkende reclame want bijna iedereen kent die kreet nog. Dat alleen een vader vlees snijden kan aan tafel was ook toen al uit de tijd maar de knipoog was duidelijk.

Vleesmes ook voor thuisgebruik

Misschien denk je dat zo’n vleesmes alleen in de handen van de professionele kok of slager thuis hoort. Maar iedereen kan nu vlees snijden, aan tafel of in de keuken, met het vleesmes van Herder. Dit mes is speciaal door de messenmakers van Herder vervaardigd om vlees in mooie dunne en gelijke plakken te snijden. Zeer geschikt voor een mooie opmaak van een gerecht op het bord. Ook voor de echte liefhebber van de barbecue is dit vleesmes onmisbaar.

vleesmes RVS kersenhout

Wat dit mes van Herder anders maakt dan een gewoon koksmes is de vorm van het lemmet dat dun en smal is uitgevoerd. De Solinger dunslijptechniek is toegepast voor een uiterst dunne snede. Daardoor snijdt dit mes fantastisch door vlees.

Zonder overmatige druk en moeite snijdt je alle soorten vlees, zoals deze heerlijke gegrilde ham.

Ieder mes met de hand gemaakt

De messenmakers van Herder werken nog altijd op de ambachtelijke manier van de generaties voor hen. Die werkwijze wordt gekoesterd.  Zij werken uitsluitend met materialen van de hoogste kwaliteit en maken ieder mes afzonderlijk met de hand. De laatste stap is het slijpen en wordt ook met uiterste zorg en nauwkeurigheid uitgevoerd. Het resultaat is een mes van grote klasse.

RVS en kersenhout

Dit mes heeft een RVS lemmet. Vlijmscherp geslepen voor het beste resultaat. Goed voor een zeer lange levensduur. Het heft is gemaakt van prachtig kersenhout. Zeer geschikt voor de toepassing als heft en bovendien erg mooi om te zien. Heft en lemmet worden op traditionele wijze met aluminium klinken aan elkaar gezet.

Bacon

Of je nu fricandeau, biefstuk, of bacon snijdt, speenvarken van het spit of welk stuk vlees dan ook, met het vleesmes van Herder doe je het fluitend.

Vleesmes Herder RVS-kersenhout

 

Vegetarische quiche met pastinaak

Met de start van de januarimaand voelt het een beetje of je in een soort gat valt. Al het feestgedruis is achter de rug en op de dag dat je de kerstspullen ging opruimen voelde het huis leeg. Aan de andere kant ook wel weer fijn zo’n opgeruimde kamer. Met de kinderen weer naar school heb je ook weer meer tijd voor jezelf.

Vegetarische quiche, lekker en gezond

Daarom neem ik vandaag de tijd om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. We gaan de oven weer gebruiken voor een heerlijke vegetarische quiche met pastinaak. Omdat we twee keer per week geen vlees willen eten kies ik vandaag speciaal voor een vegetarische quiche. Heel erg lekker en gezond. De voorbereiding kost 30 min. en daarna gaat de taart 30 min. de oven in.

pexels-photo-459469_3

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

– 6 vel deeg voor hartige taart

– ong. 400 gram pompoenblokjes

– ong. 400 gram pastinaak

– 150 gram smeerbare geitenkaas

– 1 courgette

– handvol geraspte kaas

– tijm

– 2 teentjes knoflook

– peper en zout

– lente ui in ringen

– 2 eetlepels paneermeel

– bakolie

– een taart/quichevorm van 26 cm doorsnede

cook-food-kitchen-eat-54455_2

 

 

 

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de blokjes pompoen ongeveer 5 minuten in een pan met ruim water en een beetje zout.

Was en schil de pastinaak. Dat gaat heel handig met een Zena Rex dunschiller.

Zena-Rexdunschilleroriginelefoto

Zena Rex dunschiller

 

Daarna snijd je de pastinaak in kleine blokjes met een goed koksmes. Wij kiezen voor het Lignum 3 kokmes.

Lignum 3 koksmes

Lignum 3 koksmes

Snij dan de courgette in kleine blokjes en fruit deze samen met de pastinaakblokjes aan in een pan met een beetje olie en de fijngesneden knoflook.

Voeg na een paar minuten de voorgekookte pompoen toe en schep het er doorheen en breng het op smaak met wat peper, zout en tijm.

pexels-photo-839007

Bekleed de bakvorm met de velletjes hartig deeg. Besmeer de bodem met de geitenkaas en bestrooi deze met paneermeel.

Voeg de gebakken groenten toe en bestrooi het geheel met kaas. Bak de vegetarische quiche nog een minuut of 30 in de oven. Garneer het voor het opdienen met lente ui.

Eet smakelijk!

Herder Koksmes Lignum 3

Zena Rex dunschiller