Coq au vin om te smullen

We proberen thuis altijd veel te variëren als het gaat om een gezonde en lekkere menukeuze. Dat lukt best goed, rekening houdend met ieders voorkeuren. Als ik op zaterdagmorgen met de grote boodschappentas over de markt loop borrelen de ideeën vanzelf boven. Het zien van al die mooie groenten, dat heerlijke fruit, al die geuren die samen met het rumoer thuis horen op de markt zijn een inspiratie op zichzelf.

Coq au vin, een Franse klassieker

Vandaag heb ik voor jullie het recept van een Franse klassieker. De biologische hane-/kippepootjes die ik op de markt heb gehaald zijn daarvan de basis. Coq au vin is het hele jaar door lekker. Ook voor de decembermaand een prima menukeuze waar je even de tijd voor moet nemen.

pexels-photo-1407849

Kies een goede rode wijn voor je coq au vin

 

Wat heb je nodig voor coq au vin 4 personen

  • 5 kip drumsticks ong. 600 gram
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 100 gram ontbijtspek
  • 5 eetlepels bloem
  • peper en zout
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 250 ml rode wijn
  • 400 gram tomaten in blokjes
  • 1 bouillonblokje
  • 300-400 ml water
  • boter
  • peterselie

Voor het kleine snijwerk is het Herder Molenmesje ideaal. Voor de winterpeen is het Herder groentemes een aanrader. Dun schillen gaat soepel en snel met de Zena Rex dunschiller.

robertherdermolengroentemes

Herder groentemes

 

Bereiding
Meng bloem met paprikapoeder en een snuf peper en zout naar smaak. Wentel de drumsticks goed door het bloemmengsel en zorg dat zoveel mogelijk aan het vlees blijft plakken. Snijd dan de champignons en ui in plakjes en ringen. Schil de winterpeen met een dunschiller en snijd de peen in plakjes. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit ruim boter in de pan en bak de drumsticks kort, maar goudbruin aan de buitenkant in ongeveer 5 minuten. Haal vervolgens de drumsticks uit de pan. Laat braadvet en eventueel achtergebleven bloem in de pan achter.

pexels-photo-459469_2

 

Bak vervolgens in dezelfde pan met het overgebleven vet het ontbijtspek, winterpeen, champignons en ui ongeveer 3 minuten. Dan voeg je de wijn, een bouillonblokje, tomatenblokjes, tijm en stap voor stap het water toe. Kook het 5-10 minuten goed en doe dan de kipdrumsticks erbij.  Laat het vervolgens ongeveer 45 minuten rustig stoven op een laag pitje. De wijnsaus zal in deze tijd gaan indikken.

Als de saus niet voldoende indikt kun je een handje helpen met wat bloem of met maïzena. Let wel op dat je de maïzena eerst in een kommetje met water tot een klontvrij papje maakt.

Serveer de coq au vin met gebakken aardappels en geniet ook van een glas rode wijn.

Smakelijk eten!

Herder Molenmesje

Herder Groentemes

Zena Rex dunschiller

Aubergines gevuld met gehakt

Omdat wij van Robert Herdermessen niet alleen de prachtige messen van Herder verkopen maar er ook graag zelf mee in de keuken aan het werk zijn, zoeken we voortdurend naar nieuwe recepten. Genieten van smakelijke gerechten is een belangrijk moment van de dag. Even werk, studie en andere bezigheden laten voor wat het is en samen zijn onder het genot van lekker eten.
pexels-photo-459469_1
Het is erg leuk om nieuwe dingen uit te proberen en kennis te maken met nieuwe smaken, bereidingen of producten. Dat geldt zeker ook voor de andere gezinsleden. Zo kom je ook tot eigen aanvullingen of combinaties van recepten.
Het hoeft beslist niet altijd ingewikkeld te zijn want eenvoudige recepten kunnen heel erg goed smaken. Graag delen we dat met jou als bezoeker op onze website.

Gepofte en gevulde aubergines

Vandaag gaan we gepofte aubergines vullen met een kruidig gehaktmengsel en dan afbakken in de oven. We gebruiken daarvoor een Molen schilmesje en het fijne Lignum 3 koksmes. Als je voor je gaat beginnen je mes even langs het keramisch wetstaal haalt ben je verzekerd van een vlijmscherpe snede.

 

robertherderlignummes

Koksmes Lignum 3

Wat hebben we nodig voor 4 personen
  • 4 aubergines
  • 400 gr gehakt
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • Kaneel
  • Oregano
  • Geraspte kaas
  • Tomaten voor ongeveer 400 ml tomatenblokjes.
  • 15 olijven
  • Verse peterselie

pexels-photo-277253

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de aubergines met wat olijfolie en leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal en pof ze dan 30 minuten. Draai ze halverwege een keer om. Snipper ondertussen de ui en knoflook met het Molenmesje en fruit deze aan in een pan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng het op smaak met peper, zout, oregano en kaneel. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het mengsel 10 minuutjes pruttelen en een beetje indikken. Proef of de smaak naar je zin is en voeg eventueel nog smaakmakers toe.

Snijd de olijven in ringetjes en schep ze als laatste door het gehakt mengsel. Haal dan de aubergines uit de oven. Snijd deze net niet helemaal doormidden en vouw ze open. Schep het gehaktmengsel er tussen. Bestrooi het met geraspte kaas en zet het dan nog 15 minuten in de oven. Bestrooi de aubergines voor het serveren met wat fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Herder koksmes Lignum 3

Herder Molenmesje

Herder keramisch wetstaal

Kip in pancetta met wintergroenten

Op deze blogpagina lees je alles over de prachtige ambachtelijke messen van Robert Herder. Messen die zo goed snijden dat het snijwerk in de keuken geen enkel probleem meer voor je is. Ook helpen we je aan leuke recepten. Wij van Robert Herdermessen zijn gek op lekker koken en gezellig tafelen.

lignumdetail

Herder koksmes Lignum 3

 

Samen eten, het moment van de dag

Met veel plezier in je keuken bezig zijn met het bereiden van lekker eten is een fijn moment van de dag. Daarom zoeken we voor jou ook naar lekkere en niet te moeilijke recepten die samen met je scherpe Herder messen te bereiden zijn.

Een gezonde en smakelijke maaltijd maken om samen van te genieten aan tafel is belangrijk. Een moment van rust en aandacht voor elkaar in de drukte van alledag.

cook-food-kitchen-eat-54455

Kip in pancetta en geroosterde wintergroenten

Vandaag gaan we wintergroenten roosteren om te gaan serveren samen met heerlijke kip in pancetta. Pancetta is Italiaans spek van de varkensbuik. Het spek gaat de kip heel erg lekker maken!

wat hebben we nodig voor 4 personen:

– 4 kippendijen
– 4 plakken dun gesneden pancetta
– 2 tenen knoflook
– 1 rode ui, in vieren
– 2 gekookte rode bieten, in vieren gesneden
– een halve flespompoen, in plakken gesneden
– 1 pastinaak, geschild en in grove stukken gesneden
– 2 rosevalaardappelen, in vieren gesneden
– 2 schorseneren, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
– 2 takjes rozemarijn
– 4 takjes tijm
– 3 el olijfolie
– 2 el balsamicoazijn
– peper en zout

Oven voorverwarmen op 200 graden.

pexels-photo-144432

spek houdt kip sappig en geeft extra smaak.

Kip met pancetta een ideale combinatie

De kippendijen wrijf je in met zout en peper. Daarna rol je ze in de pancetta. Wikkel deze er glad omheen, het plak vanzelf vast. Leg ze naast elkaar op een ingevette bakplaat.

Plet de knoflook, niet klein snijden, en leg deze met de gesneden groenten en kruiden bij de kip op de bakplaat. Bestrooi het geheel met zout en peper en dan besprenkel je het met wat olie en azijn.

De bakplaat kan de warme oven in op 200 graden. In ongeveer 20 minuten is de kip gaar en zijn de groenten mooi geroosterd. De tijd is afhankelijk van het type oven dus check even of de kippendijen gaar genoeg zijn en de groenten mooi gekleurd.

Serveer deze overheerlijke kip en groenten en geniet er samen van.

Herder koksmes Lignum 3

Herder groentenmes  kersenhout

 

Stoofschotel op z’n Marokkaans

Als je van lekker koken houdt en het ook een uitdaging vindt om je gasten iets origineels te serveren heb ik hier een heel mooi recept voor je. Een paar weken geleden zelf gemaakt en iedereen aan tafel was het eens. Marokkaanse stoofschotel is echt heerlijk!

Herder messen snijden zonder moeite

kastfoto stad molenmessen

Met een kwartiertje voorbereiding ben je klaar want het stoven neemt 2,5 uur. Je kunt dus gezellig bij de visite zitten. Met je Herder mes is de voorbereiding een fluitje van een cent. Door de langzame garing van het vlees wordt het supermals en alle smaken komen tot volle ontwikkeling.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

– 650 gram riblappen of sukadelappen, in blokjes gesneden

– 300 ml runderbouillon

– een ui, aubergine en paprika

-15 gedroogde abrikozen

– een halve theelepel komijn

– een eetlepel citroensap

– snuf kaneel

– 150 gram kikkererwten (blik)

– klein blikje tomatenpuree

– een theelepel maïzena

– 250 gram couscous

– een eetlepel amandelschaafsel

– wat verse peterselie

food-healthy-vegetables-potatoes

de markt biedt volop keuze voor iedere maaltijd

 

De Herder Lignum 3 is een fantastisch koksmes voor alle snijwerk.

robertherderlignummes

Herder koksmes Lignum 3

 

Snipper de ui en fruit deze aan in een royale pan.  Als de ui glazig wordt voeg je het vlees toe en bakt dit rondom aan. Dan voeg je het citroensap, de komijn en de kaneel toe en schept dit erdoor. De paprika snij je in blokjes en dit gaat er dan bij.

Roer de tomatenpuree erdoor en voeg dan meteen de bouillon toe en roer de maïzena erdoor. Op een zacht vuurtje laten stoven, met deksel op de pan, gedurende ongeveer 2 uur. Dan de aubergine in blokjes snijden, toevoegen en nog 30 min. laten stoven. Omdat aubergine heel gauw bruin wordt beter niet al vooraf in blokjes snijden.

De laatste minuten voeg je de abrikozen en de kikkererwten toe. Proef vooraf of alles op smaak is en of het vlees gaar genoeg is.

Bereid de couscous en serveer deze met de Marokkaanse runderstoof  amandelschaafsel en peterselie.

Eet smakelijk!

Herder Koksmes Lignum 3

Herder schilmes rvs

 

 

Mes slijpen zelden nodig

Ieder mes gaat na een paar snijbeurten minder scherp aanvoelen. Dat is normaal en komt bij alle roestvrijstalen – en carbonstalen messen voor. Door het snijden ontstaan op het lemmet minuscule braampjes en oneffenheden die het mes minder scherp doen aanvoelen. Haal ze weg en het mes is weer vlijmscherp.

Mes slijpen meestal niet nodig

Veel mensen vragen zich af of het mes slijpen dan de oplossing is. Dat is een hardnekkig misverstand. Gebruik het keramisch wet- of aanzetstaal van Herder en je snijdt altijd met een vlijmscherp mes.

Dit keramisch wetstaal is harder dan een stalen wetstaal zodat er ook messen van het zeer harde carbonstaal mee gewet kunnen worden.

Keramisch wetstaal Herder

wetstaal,keramiek,robertherder,molenmes

Het keramisch wetstaal van Herder zorgt dat alle carbonstalen en roestvrijstalen messen vlijmscherp blijven en je mes slijpen bijna nooit nodig is. Alleen gekartelde messen kun je niet wetten met een wetstaal.

Geschikt voor carbonstalen en rvs messen

Herder maakt een keramisch wetstaal dat zowel geschikt is voor  carbonstalen – als roestvrijstalen messen. De eenmalige aanschaf garandeert je jarenlang werken met scherpe messen.

Mes slijpen is vakwerk

Een mes slijpen is alleen nodig als het lemmet zichtbaar beschadigd is. Ga daarvoor naar een vakkundige slijper want een mes slijpen is echt vakwerk. Op internet vind je allerlei filmpjes die je tonen hoe eenvoudig zelf slijpen is, maar dat is schone schijn. Verkeerd je mes slijpen kan het lemmet ruïneren. Laat die klus dus over aan de vakman.

hoe wet ik een mes

hoe wet ik een mes

Zet het wetstaal rechtop op je werkblad en haal het mes onder een hoek van 20 graden rustig langs het wetstaal. Bij carbonstalen messen merk je na een keer of drie al dat het makkelijker gaat en is je mes weer vlijmscherp.  Messen van roestvrij staal moet je een aantal keren vaker langs het wetstaal halen. Daarna kun je weer perfect snijden met een vlijmscherp mes.

Bekijk deze video voor een demonstratie:

Een mes slijpen is dus zelden nodig bij het gebruik van het keramisch wetstaal van Herder. Een eenmalige aanschaf waar je jarenlang profijt van hebt. Zo houd je al je messen in topconditie!

Keramisch wetstaal Herder

Stamppot met Herder

Als de R van Herder weer in de maand komt, de nachten frisser worden en de zon steeds een beetje eerder onder gaat, krijg ik weer trek in een heerlijke stamppot. Herken je dat? Behalve dat het lekker is vind ik ook gezellig om samen aan tafel onder het genot van stamppot de afgelopen dag door te nemen. Huiselijkheid ten top.

Robert Herder koksmes santoku

Herder snijdt je ingrediënten perfect

De ingrediënten snijd ik steevast met mijn fijne Herder koksmes. Dat ligt zo fijn in de hand en snijdt altijd vlijmscherp. Mijn oma had ook al een Molen schilmesje.

Van vroeger uit is stamppot een voordelige en simpele manier om een flinke pan eten te koken met seizoens-groenten, waar je ook restjes van groenten of vlees en spek in kwijt kan. Voedzaam voor het hele gezin.

Vandaag de dag zie je de stamppot ook terug op de culinaire kaart in vele restaurants. Dan zijn ze natuurlijk verfijnder en prachtig op het bord gepresenteerd. Heel iets anders dan de overheerlijke stamppot van oma. Feit is wel dat je met groenten van het seizoen een heel smakelijke maaltijd kunt bereiden.

Stamppot maak je traditioneel met aardappelen en groenten als boerenkool, zuurkool, andijvie, rode bietjes, winterpeen, ui. Maar ook spruitjes zijn erg geschikt voor stamppot.

brussels-sprouts-sprouts-cabbage-grocery-41171

Vandaag maak ik spruitjes stamppot, met appel en spek:

Wat heb je nodig voor 4 personen:

– 1 kilo aardappelen (kruimig)

–  4 appels, bijv. Elstar

– 700 gram spruitjes

– 250 gram gerookte spekjes ( blokjes of reepjes)

– 150 ml. melk

– 50 gram boter

Schil de aardappelen met je Herder schilmes of dunschiller. Schil ook de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd de appel in stukjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook de aardappelen en appels in een ruime pan met dikke bodem in royaal water in ca. 20 min. gaar.

Bak het spek in een wok zonder olie of boter in 3-4 min. knapperig bruin. Neem uit de wok en laat het uitlekken op keukenpapier. Roerbak de spruiten 5 min. in het spekvet. Voeg een scheutje water toe en laat de spruiten nog 5 min. gaar worden. Schep dan het spek door de spruitjes en breng het op smaak met peper.

Verwarm de melk in een steelpan op laag vuur. Giet de aardappelen en appels af en stamp met de warme melk en de boter met een pureestamper tot puree. Meng de spruiten erdoor met een pollepel zodat ze hun vorm behouden Breng de stamppot op smaak met peper en zout.

Heel lekker met stoofvlees of een ouderwetse gehaktbal!

Met de Molenmessen van Herder maak je de lekkerste maaltijd:

Molenmessen voordeelset met dunschiller

Groentemes Herder 

Koksmes Santoku Herder

 

Lekker eten met Herder

Herder snijdt alle groenten

Ik vind groenten snijden altijd leuk om te doen. Met onze Herder messen is dat altijd prettig en snel werken. Grof of fijne blokjes snijden, het maakt niet uit.  Ik snijd deze keer met de Herder K2.

koksmes Herder k2

Gegrilde groenten en walnotenpesto

Vandaag eten we eens een keer geen vlees en ga ik wintergroenten grillen met een heerlijke walnotenpesto erbij. Het grillen van groenten maakt ze extra lekker.

food-walnut-nut

walnoten zijn smaakvol en erg gezond

 

Wat hebben we allemaal nodig:

– 2 grote geschilde vastkokende aardappels

– 2 geschrapte winterpenen

– 1 kleine geschilde knolselderij

– 1/2 geschilde koolraap

– teentje knoflook

–  1 gram  peterselie

– 50 gram gepelde walnoten

– 50 gram geraspte oude kaas

– 150 gram walnotenolie of olijfolie

We gaan de aardappelen en de winterpenen in schuine plakken snijden van ong. 1 cm dik. De knolselderij en de koolraap snijd je in kwarten en dan in 1 cm dikke plakken. Geen probleem met een vlijmscherp Herder koksmes. Als je het mes even langs een wetstaal haalt voor het snijden is het altijd superscherp.

bosscher

Kook de aardappelen en groenten in een pan met ruim water in 3-4 minuten beetgaar. Laat de plakken in een vergiet uitlekken.

Met een keukenmachine of staafmixer ga je dan de peterselie, de walnoten, de kaas en de knoflookteen (zonder schilletje) mengen tot een rulle puree, dus niet te fijn. Voeg dan 75 olie toe, dat doe je al mengend. Met zout en peper maak je deze pesto op smaak.

Verwarm de oven voor op 100 °C. Bestrijk de plakken groenten met de rest van de olie. Rooster de plakken in delen in een grillpan mooi bruin en gaar. De gegrilde groenten houd je intussen warm in een schaal in de oven. Bestrooi de groenten naar smaak met zout en peper. Goed te combineren met rijst.

Wil je wel vlees erbij dan is een mooi stuk kipfilet of entrecote heel lekker. Eet smakelijk!

Koksmes Herder K2

Keukenmes 30 cm Herder carbonstaal

Schilmes Herder

 

 

Broodmes Herder snijdt altijd beter

Je hebt zojuist bij de warme bakker om de hoek een heerlijk vers gebakken vloerbrood gekocht. Thuis leg je het alvast op de snijplank in de keuken zodat het nog warme brood wat kan afkoelen. Het huis ruikt al snel naar de zalige lucht van het vers gebakken brood. Een poosje later haal je het oude broodmes erbij.  Zo, eens eventjes een paar mooie plakken afsnijden en dan lekker beleggen. Niets is lekkerder dan vers brood toch? Maar dan…

Brood snijden met hindernissen

Wat een gehannes als het broodmes de korst van het brood niet aan kan en de luchtige binnenkant vernield. Een sneue snee geplet brood is wat op het bord ligt. Je kan wel huilen en de bakker heeft nog zo’n wel zo’n mooi brood gebakken. De buurvrouw die binnenloopt om even te buurten herkent het meteen van het gemartel met stokbrood snijden op de camping. Wat jammer van het mooie brood en beslist niet nodig! Tja, je had al eerder een beter broodmes moeten kopen.

grand moulin

Herder broodmes extra hoge kartels

Bij Robert Herder weten ze hoe je goed mes moet maken. Daar kennen ze als geen ander het vak. Een goed snijdend broodmes maken is een ambacht. De vakmensen van Herder geven veel aandacht en zorg aan al hun messen die nog met de hand worden vervaardigd. Het broodmes vereist speciale aandacht en zorg vanwege de speciaal hoog opgeslepen kartels. Industrieel geslepen broodmessen komen niet in de buurt van de kwaliteit van een Herder broodmes. De prachtige Grand Moulin (foto boven) is het beste broodmes ter wereld.

Bij het maken van een Herder broodmes is het slijpen van het lemmet een taak voor de vakman. Het geheim van de smid zit hem in de scherpe en hoge kartels die ervoor zorgen dat het Herder broodmes makkelijk door het brood gaat. De vakmensen slijpen daarom de extra hoge kartels nog geduldig met de hand. Dat is echt ambachtswerk dat bij Robert Herder in ere wordt gehouden. De Solinger slijptechnieken waar ze wereldberoemd om zijn worden al meer dan een eeuw toegepast.

Brood snijden zonder enige moeite

Voortaan geen vernield brood meer, geen druk zetten tijdens het snijden. Het mes doet het werk en zorgt voor mooie gelijkmatige plakken brood. Of je nu een oerbrood, een stokbrood, baguette, panini of ciabata voor je hebt liggen. Het Herder broodmes weet er wel raad mee.

Robert Herder broodmes

Herder broodmes met beukenhouten heft

Het Herder broodmes met ergonomisch beukenhouten heft en RVS lemmet kan alle soorten brood aan.

De basis is het houten heft gemaakt van duurzaam gestoomd beukenhout. Het lemmet is daar degelijk aan vastgeklonken met aluminium klinken. Met de hoog opgeslepen kartels kan dit prachtige Herder broodmes doen waar het voor vervaardigd is. Brood snijden als geen enkel ander broodmes.

tafelmesbeukenhoutrobertherder2

Herder tafelmes

Om brood te smeren en te snijden aan tafel is er het handige tafelmes. Dit mes snijdt ook prima harde broodjes.

Mooi gesneden brood op tafel met een Herder broodmes. Een feest voor al je tafelgasten!

 

Herder broodmes Grand Moulin

Herder broodmes beukenhouten heft

Herder tafelmes beukenhouten heft

Herder koksmes is de top

Ben jij een liefhebber van lekker koken maar vind je de aanschaf van een Herder koksmes toch wel een hele stap? Lees hier waarom een Herder koksmes zoveel meerwaarde heeft bij het snijwerk.

“Waarom persé een koksmes”, zou je kunnen zeggen,” ik heb genoeg schilmesjes in de keukenla. Die koop ik met een paar tegelijk, dat is makkelijk en ach een paar nieuwe zijn ook zo gehaald. Een groot koksmes is duur en ook best griezelig om mee te werken. Is een Herder koksmes ook voor mij echt wel een goede koop?”

Dat zijn vragen die veel mensen zich stellen, maar…met een bot en klein schilmesje snijd je eerder in je vingers dan met een scherp koksmes dat goed in balans in de hand ligt. En tel alle schilmesjes eens op die je inmiddels hebt vervangen…

Eenmalige aanschaf, levenslang snijplezier

koksmes santoku pom rvs detail robertherderlignummes

Een Herder koksmes koop je één keer en gaat je leven lang mee. Herder maakt zijn messen ambachtelijk van de beste grondstoffen. Carbonstaal dat dunner geslepen kan worden dan staal van andere messen,  en hoge kwaliteit RVS.  Het beste koksmes is een Herder koksmes.

Goedkope schilmesjes blijven nooit lang scherp en belanden snel in bij de vuilnis.

Schilmes is gemaakt voor kleine producten

Een goed en scherp schilmesje zoals het Herder Molenmesje kan zeer goed schillen en snijden maar het is klein en heeft een recht lemmet, je vingers zitten al snel in de weg bij groter snijwerk op een snijplank. Het heet ook niet voor niets een schilmesje. Het is gemaakt voor schillen of snijden van kleine groenten en fruit. Gebruik het daar dus voor.

Santoku robert herder koksmes ,molenmes,krom molenmes,

De voordelen van een Herder koksmes

Bij het snijden van grotere hoeveelheden en grotere stukken groenten, vlees of vis is een koksmes heel erg handig. Bij kleinere producten zoals sjalotten, uien, knoflook, tomaten en fijnsnijden van bijvoorbeeld kruiden werkt een koksmes trouwens ook heel goed.

Je snijdt meer groenten in één keer door het grote brede blad. Met een beetje ervaring kun je ook veel sneller snijden. Het lemmet loopt iets rond  en met de punt van het mes op de snijplank kun je snel werken. Dat vergt even wat oefening maar je hebt er veel gemak van.

Een Herder koksmes maakt het snijden van vlees, vis en alle soorten groenten, kruiden en fruit tot een feestje. Zonder moeite of druk zetten, mooi geportioneerd vlees, gelijkmatig gesneden champignons , geen plat gedrukte producten zoals tomaten, peren en aardbeien.

 

Herder maakt op ambachtelijke wijze koksmessen met een extra hard carbon(koolstof)lemmet of van roestvaststaal. Door de unieke dunslijptechniek is het lemmet veel scherper dan bij gewone koksmessen.

hoe wet ik een mes

hoe wet ik een mes

Wetten van een Herder koksmes

Hou je mes blijvend scherp door voor het snijden even een keramisch aanzet- of wetstaal te gebruiken. Alle minuscule oneffenheden die door snijden ontstaan, braampjes, worden daarmee verwijderd. Je mes blijft zo vlijmscherp. Een Herder koksmes heeft zelden een echte slijpbeurt nodig.

Messen met een lemmet van carbonstaal en een houten handgreep mogen niet in de vaatwasser.

Robert Herder maakt alle koksmessen met de hand. Ieder mes is uniek en gaat een leven lang mee. Gun jezelf zo’n mooi Herder koksmes.

Lignum 3 koksmes

Santoku koksmes

Keramisch aanzetstaal

 

 

Je Herder mes onderhouden

Niets is plezieriger in de keuken dan werken met de vlijmscherpe messen van Robert Herder. Door het ambachtelijke productieproces is een Herder mes goed voor jarenlang snijplezier.

Je Herder mes onderhouden

Of het nu gaat om het grof snijden van grotere groenten of fijn snijden van groenten, fruit en kruiden, voor iedere taak is een Herder mes te vinden. Van het wereldberoemde Molenmesje tot de koksmessen, vleesmessen en broodmessen. Je Herder mes onderhouden doe je heel eenvoudig met de onderhoudsset. Het kost weinig tijd en houdt je Herder messen pico bello.

Herder onderhoudsset

messenonderhoudssetmetolieenroestgum

Zoals je weet mag een Herder mes met houten heft en carbonstalen lemmet absoluut niet in de vaatwasser. De hitte en agressieve reinigingsmiddelen beschadigen het mes. Daarom vervalt dan ook de garantie. Niet doen dus! Je Herder mes onderhouden begint bij het reinigen.

Hout heeft te lijden onder invloed van water, ook tijdens het reinigen onder de kraan . Zo nu en dan een eenvoudige onderhoudsbeurt met olie zorgt voor bescherming van het hout en het heft ziet er weer fraai uit. Olie brengt ook de mooie tekening van hout weer naar boven.

Speciale olie verzorgt ook het staal van het lemmet.

Patina

Onder invloed van zuren in fruit of groenten kan het lemmet vlekkerig worden door oxidatie. Die donkere verkleuring van het staal wordt ook wel patina genoemd. Als je het mes meteen na het snijwerk even droog wrijft met een doek is dit enigszins te voorkomen. Op zichzelf is het patina helemaal niet schadelijk voor het mes maar als het je toch soort is er een oplossing.

Het onderhoudsproduct roestgum is een eenvoudige manier om dergelijke roestvlekken weg te poetsen.  Na het snijden meteen het mes droogwrijven met een doekje helpt ook om roestvlekken tegen te gaan.

roestgummetjeRobertHerder

De roestgum is ook de redder in nood als je roestvlekken op je mes krijgt omdat het vochtig is weggelegd.

Je Herder mes onderhouden is simpel met de onderhoudsproducten van Robert Herder. Zo blijven je messen in topvorm.

 

Robert Herder Onderhoudsset

Robert Herder Roestgum